SCB: Väljarna straffar Alliansen

Av: TT

Publicerad:
Stefan Löfven och Socialdemokraterna ser ut att vara de stora vinnarna i SCB:s novembermätning. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Stefan Löfven och Socialdemokraterna ser ut att vara de stora vinnarna i SCB:s novembermätning. Arkivbild.

Allianspartiernas väljare är inte nöjda med partiernas hantering av de senaste månadernas regeringskris. Bara Centern klarar sig helskinnad att döma av SCB:s stora partisympatiundersökning i november.

Socialdemokraterna får däremot godkänt och ökar till 30,5 procent.

Värst drabbas Liberalerna som tappar 1,2 procentenheter från valets 5,5 procent och hamnar på 4,3 procent, en statistiskt säkerställd nedgång. Det är tydligt att Liberalernas väljare inte står lika eniga bakom partiets linje i regeringsfrågan som Centerns väljare. C varken tappar eller vinner utan står kvar på 8,6 procent.

– Det är klart att jag hade önskat att våra siffror hade sett bättre ut, men nu har vi fullt fokus på att det är ett besvärligt politiskt läge i Sverige. Vi gör nu vad vi kan för att Sverige ska få en regering med så mycket liberal politik som möjligt, säger Maria Arnholm, partisekreterare hos Liberalerna.

Inga slutsatser

Kristdemokraterna, som haft en annan linje än C och L i regeringsfrågan, tappar däremot 0,9 procentenheter, även det en statistiskt säker nedgång sedan valet. Jämfört med SCB:s siffror i maj på 2,9 procent, är det dock en kraftig ökning.

Moderaterna, som driver samma linje som KD i regeringsfrågan, backar 0,6, vilket dock inte är en statistiskt säkerställd nedgång. Partiet fortsätter dock att tappa väljare till SD.

Partisekreteraren Gunnar Strömmer (M) anser dock inte att man kan dra några slutsatser om regeringsprocessens påverkan på siffrorna.

Tydligt ledarskap

– Sedan har jag, allmänt sett, viss förståelse för att en och annan Alliansväljare kan känna sig frustrerad över att vi inte har fått en Moderatledd regering med så mycket Allians och Allianspolitik på plats, säger han.

Bäst i SCB-mätningen går det för Socialdemokraterna, som länge kunnat sitta på läktaren och betrakta splittringen inom Alliansen. Partiet ökar med 2,2 procentenheter, en statistiskt säkerställd uppgång, och är över 30 procent igen.

– Jag tror att Stefan Löfvens tydliga ledarskap i ett osäkert läge ger trygghet till väljarna. Och han har klarat av att ge samma besked före valet som efter, säger partisekreteraren Lena Rådström Baastad.

Klyftan ökar

Sverigedemokraterna noterar en viss ökning med 0,8 procent, en statistiskt säkerställd ökning. Vänsterpartiet ökar svagt med 0,4 procentenheter.

– Det är glädjande att V går framåt, jag tror att det betyder att svenska folket är intresserat av jämlikhet och rättvisa, säger Aron Etzler, partisekreterare i Vänsterpartiet.

Miljöpartiets kräftgång fortsätter med minus 0,4 procentenheter och partiet ligger nu precis på riksdagens fyraprocentsspärr.

Sammantaget innebär siffrorna att skillnaden mellan de rödgröna och Alliansen ökar påtagligt jämfört med valet. Då var skillnaden bara 0,5 procentenheter. Nu är den hela 5,4 procentenheter till de rödgrönas favör.

Publicerad: