Erdogans hot mot EU: Gränserna öppnas

NYHETER

Relationen mellan EU och Turkiet har varit skakig länge. Men president Recep Tayyip Erdogan kommer nu med ovanligt hotfulla tongångar till Bryssel.

– Lyssna noga. Om ni går längre kommer våra gränser att öppnas, säger han på en kvinnokonferens i Istanbul, enligt TT.

I veckan godkände EU ett tillfälligt stopp för Turkiets medlemsförhandlingar med unionen. Skälet är Ankararegeringens "oproportionerliga" reaktion på det misslyckade kuppförsöket i juli, skriver TT.

Ej bindande

Resolutionen är ej bindande och främst en markering, eftersom det är medlemsländerna själva som beslutar om förhandlingarna. Men den innebär helt klart en ytterligare försämring av relationerna.

– Varken jag eller mitt folk påverkas av dessa utarmade hot. Det kvittar om ni alla godkänner resolutionen, säger Erdogan.

En talesperson för tyska regeringen kallade Erdogans hot för ”inte konstruktiva”.

EU-företrädare har samtidigt anklagats för att hålla igen med sin kritik mot Turkiet, på grund av den sköra gränsöverenskommelsen om att Turkiet ska stävja flyktingsmuggling.

Miljontals flyktingar

Turkiet har en av världens största flyktingpopulationer inom sina gränser: Uppemot 2,7 miljoner syrier och 300 000 irakier. Många av dem lever under usla förhållanden och försöker därför ta sig till Europa i jakt på en bättre framtid.

Foto: AP
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.
FAKTA

Flyktingavtalet

Överenskommelsen mellan Turkiet och EU slöts den 18 mars 2016 och trädde i kraft två dagar senare. I korthet innebär avtalet att alla flyktingar och migranter som kommer till Grekland från Turkiet ska tvingas tillbaka till Turkiet om de inte har giltiga resehandlingar.

I utbyte förbinder sig EU att ta emot motsvarande antal människor från de turkiska flyktinglägren. Turkiet har också fått löfte om att landets medborgare ska få visumfrihet till EU-länder. Detta utlovades först till slutet av juni, men har skjutits upp då EU menar att Turkiet ännu inte uppfyller alla de krav unionen ställer på bland annat utformning av pass. Ankara har också lovats pengar för att bygga upp sin flyktingmottagning.

Efter kuppförsöket den 15 juli har relationerna mellan Turkiet och EU blivit allt mer ansträngda.