Branschen slutar sälja raketer

Foto: TT
NYHETER

Nu ska klassiska fyrverkerier sluta säljas. Det är ett förslag från dagens krismöte i fyrverkeribranschen, rapporterar SVT.

Fyrverkerierna kring nyår har i år fått stor uppmärksamhet, efter att det rapporterats om att raketer bland annat fyrats av mot människor och hundar. Efter ett krismöte i fyrverkeribranschen idag ska flera förslag ha tagits fram.

Enligt ett pressmeddelande från SFB, Sveriges Fyrverkeribranschförbund, som SVT tagit del av, vill branschen själva sluta sälja fyrverkerier av raket-typ, alltså pjäser på en pinne som skjuts iväg för att explodera med stor kraft uppe i luften.

Sedan flera år är den här typen av fyrverkerier förbjudna i Norge. De anses vara oberäknerliga och den kraftfulla laddningen kan ge livshotande skador om de exploderar i närheten av en människa.

– Vi har sett att dessa raketer kan orsaka stora skador och när de slutade säljas i Norge minskade skadorna drastiskt, säger Erik Nilsson, ordförande för SFB, till SVT.

Vill införa förbud för allmänheten

Branschens första steg för att ta tag i problemen med nyårsfyrverkerierna är enligt SVT att stoppa raketförsäljningen. Därefter tänker de också inleda en dialog med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap för att införa ett förbud för allmänheten att använda raketerna.

– Vi tror att de (som sköter sig) kommer hitta andra produkter som kan ge dem ett trevligt nyhetsfirande, säger Erik Nilsson.

Enligt ett annat förslag ska branschen också verka för att tidsperioden då fyrverkerier får säljas kring nyår ska begränsas. Planen är också att enhetliga tider ska avgöras kring vilka dagar och tider fyrverkerier får avfyras. Svenskarna spenderar närmare 200 miljoner kronor om året på fyrverkerier i dagsläget.