Lastbilsattacken mot julmarknad i Berlin

Berlinmisstänkt svor trohet till IS

Av: 

TT

NYHETER

Mannen som jagats i hela Europa för julmarknadsdådet i Berlin har skjutits ihjäl i Milano, bekräftar italienska regeringen.

I en video som IS propagandakanal har publicerat svär Anis Amri trohet till terrorgruppen.

– Jag har i dag talat i telefon med min italienske kollega. Han har personligen bekräftat för mig att den ihjälskjutne personen är samma person som den misstänkte gärningsmannen i dådet på julmarknaden på Breitscheidplatz, säger Tysklands inrikesminister Thomas de Maizière på en presskonferens.

Enligt italienska medier blev tunisiern Anis Amri stoppad i en rutinkontroll på Piazza I Maggio, efter att ha anlänt med tåg till stationen Sesto San Giovanni i norra Milano.

– Han öppnade omedelbart eld med en pistol, och den italienska polisen sköt då ihjäl honom. Italienska myndigheter har redan gjort en jämförelse av fingeravtrycken och kunde på så vis fastställa identiteten, säger Thomas de Maizière.

Utvisa fler

Det de Maizière kallar ”framgång i utredningen” har inte ändrat hotnivån, som är fortsatt hög i Tyskland, förklarar han.

– Nu när denne terrorist inte längre utgör en fara, är tiden inne att prata om konsekvenser. Jag kommer inom kort att ha ett samtal med min kollega (Tysklands justitieminister) Maas om detta, säger han.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel säger på en pressträff att en rad nödvändiga åtgärder nu ska vidtas för att snabbt stärka säkerheten i landet. En sådan åtgärd är att öka antalet personer som utvisas från landet när de har fått avslag på sin asylansökan, enligt Reuters.

Merkel har också framfört just sådana krav till Tunisien.

– Jag sade till Tunisiens president att vi måste snabba på deporteringarna och öka antalet personer som skickas tillbaka, säger hon på pressträffen.

Trohet till IS

I en video som har lagts upp på nätet av IS propagandakanal Amaq svär Anis Amri trohet till terrorgruppen och uppmanar till hämnd och attacker mot ”korsfararna” i Europa, uppger Reuters.

Amri befann sig bara timmar efter attentatet utanför en ökänd moské i Berlin, visar övervakningsfilmer som public service-kanalen Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) har tagit del av. Bönelokalen på Perleberger Strasse i norra Berlin är ett känt tillhåll för sympatisörer till Islamiska staten (IS). Amri ska även ha varit på platsen vid minst två tillfällen förra veckan, 15 och 16 december.

Enligt tyska nyhetssajter fanns det inga underrättelseuppgifter om att han därefter sökt sig till Italien.

Fler bevis

I takt med att polisutredningen fortskrider pekar alltfler bevis mot Amri. I lastbilen som användes vid attacken mot julmarknaden på Breitscheidplatz fanns en handling i hans namn. Dessutom har hans fingeravtryck hittats i förarhytten. Enligt Thomas de Maizière är det ställt bortom rimligt tvivel att Anis Amri har befunnit sig i lastbilen.

Tidigt i torsdags morse slog specialenheter inom polisen till mot tre adresser i Berlin: en lägenhet på Lychener Strasse i Prenzlauer Berg, en annan på Grossbeerenstrasse i Kreuzberg och moskén i Moabit, rapporterar RBB. Insatsen ledde dock inte till några gripanden.

Anis Amri hade stått under bevakning i Tyskland sedan i mars. Landets säkerhetstjänster kände till att han varit i kontakt med ledande salafister och han misstänktes ha planerat ett rån för att finansiera vapenköp. Han ska även ha anmält sig som frivillig till ett självmordsdåd, enligt uppgifter till Der Spiegel. I september upphörde övervakningen av Amri, då bevis saknades.

Kunde inte utvisas

Enligt Ralf Jäger, inrikesminister i delstaten Nordrhein-Westfalen, kom Anis Amri till Tyskland i juli 2015. I februari i år ska han ha bosatt sig i Berlin. De senaste månaderna ska han ha använt olika namn och vistats i Nordrhein-Westfalen i västra Tyskland. Hans asylansökan blev avslagen i juni, men han kunde inte omedelbart utvisas eftersom Tunisien inte erkände hans medborgarskap.

Tolv människor dödades i måndagens lastbilsdåd. Dessutom skadades 48 personer – 24 av dem är kvar på sjukhus, varav 14 med allvarliga eller livshotande skador.

Polisen har tidigare erbjudit 100 000 euro till den som kan lämna information som leder till ett gripande av Anis Amri.

ANNONS

50% REA hos Åhléns! Se till att fynda dina favoriter från välkända varumärken.

Extern länk från Åhléns

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Anis Amri, 24, jagas för dådet i Berlin

ÄMNEN I ARTIKELN

Lastbilsattacken mot julmarknad i Berlin

Angela Merkel

Tyskland

Berlin

IS/Daesh (Islamiska staten)