Misstänkt för dödsskjutning av polis häktas

En 17-åring som misstänks för dödsskjutningen av en polis i Biskopsgården häktas, det beslutade Göteborgs tingsrätt på söndagen.

Han är misstänkt på sannolika skäl för mord och mordförsök.

Under förhandling framkom även att 17-åringen och en målsägande tillhör olika kriminella grupperingar i området.

En polis sköts till döds i Biskopsgården på Hisingen i Göteborg på onsdagskvällen. På fredagen vid 14.15 greps en 17-åring, han anhölls senare. Göteborgs tingsrätt beslutade på söndagen att han skulle häktas.

Han misstänks på sannolika skäl för mord och mordförsök.

Häktningsförhandlingen i det uppmärksammade fallet där en polis sköts till döds i tjänsten i Biskopsgården tidigare i veckan inleddes på söndagen.

Åklagare Ulrika Åberg begärde att 17-åringen ska häktas med restriktioner. Åklagaren begärde även att 17-åringens identitet ska omfattas av sekretess med hänsyn till fara för närstående.

Här häktas 17-åringen i Göteborgs tingsrätt.
Här häktas 17-åringen i Göteborgs tingsrätt.

17-åringen befann sig inte i salen till en början på grund av hotbilden mot honom, enligt åklagaren. När tingsrätten beslutade om stängda dörrar gick han in i salen. Förhandlingen pågår just nu vid Göteborgs tingsrätt.

17-åringen nekar till anklagelserna, via sin offentliga försvarare Hans Palm. Han anser att det är problematiskt att hans klient har fått fulla restriktioner.

– Jag ser det lite problematiskt att en ung människa ska sitta med så hårda restriktioner. I det här fallet anser tingsrätt och åklagare det nödvändigt, säger Hans Palm.

Han vill inte gå närmare in på 17-åringens tillstånd.

Olika kriminella grupperingar

Motivet bakom dödsskjutningen är fortfarande oklart. Polisens utredningsledare Anna Bergkvist sa vid en presskonferens på fredagen att man inte tror att den dödade polismannen var den tänkta måltavlan.

I nuläget finns bara en målsägande, men åklagaren menar att det kan bli fler. Polisen har tidigare sagt att det dels är den ihjälskjutne polisen som är målsägande, dels tre andra. Ingen av de andra annan träffades av skott.

En av dem, en person som befann sig på mordplatsen i onsdags, och den häktade 17-åringen tillhör olika kriminella grupperingar.

– Det finns tidigare koppling mellan parterna i ärendet, säger åklagaren Ulrika Åberg.

Hotbild mot 17-åringens familj

Anhöriga till den misstänkte 17-åringen har flyttats från Biskopsgården. Åklagaren vill inte gå in på exakt varför den åtgärden genomförts, men hänvisar till sin erfarenhet av tidigare ärendet att det det brukar uppstå en hotbild mot anhöriga.

Efter skjutningen har polisen haft en stor närvaro i området kring Biskopsgården, bland annat genom helikopter och hundpatruller. Stora resurser har även lagts på utredningen av dödsskjutningen.

Kammaråklagare Ulrika Åberg efter häktningsförhandlingen mot en 17-åring som misstänks för att ha skjutit ihjäl en polis
Kammaråklagare Ulrika Åberg efter häktningsförhandlingen mot en 17-åring som misstänks för att ha skjutit ihjäl en polis

PODD Polisen: Möts dagligen av våld och hot

Aftonbladet Daily med Tomas Stjernfeldt på Polisförbundet.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE