Henrik Vinge

Intern kritik mot SD-toppens abortutspel – nu backar han

Av: 

Olof Svensson

NYHETER

Björn Söder har fått hård kritik för utspelet om abort och formuleringen ”ofödda dödas”.

Nu kritiseras SD-toppen även internt – vilket lett till att han backar och återkallar en riksdagsfråga.

– Det finns ingen anledning att uttrycka sig på ett sådant sätt, säger Henrik Vinge, partiets gruppledare i riksdagen.

Sverigedemokraternas riksdagsledamot Björn Söder har ställt en skriftlig fråga om aborter till biståndsminister Isabella Lövin (MP). Söder skriver att aborter var den vanligaste dödsorsaken i världen 2020 och undrar om Lövin som biståndsminister tänker verka för att få ner antalet.

”Totalt 42 miljoner ofödda dödades i aborter” skriver Söder.

Formuleringen ”ofödda dödas” har lett till hård kritik. Isabella Lövin anser att frågan har en tydlig abortmotståndaragenda.

– Hur ska jag stoppa aborterna, undrar han. Alltså inte hur ska jag stärka flickor och kvinnor så att de inte tvingas in i tvångsäktenskap, tas ur skolan som barnbrudar, förhindras att använda preventivmedel eller att gå färdigt i skolan  utan hur ska jag skydda alla ofödda liv som blivit till till följd av oönskade graviditeter? säger hon i en skriftlig kommentar till Aftonbladet.

Björn Söder, Sverigedemokraterna.
Björn Söder, Sverigedemokraterna.

Kvinna som dödar sitt barn

Även Centerpartiet har reagerat på formuleringen.

”När Björn Söder brukar ord som ”dödar” menar han implicit att en kvinna som avslutar sin graviditet i själva verket är en kvinna som dödar sitt barn.” skriver Sofia Jarl, förbundsordförande i Centerkvinnorna i en debattartikel på Aftonbladet.

Nu riktar också Sverigedemokraterna kritik mot Söder.

”Det är vissa formuleringar i Björns fråga som jag reagerar på. Det finns ingen anledning att uttrycka sig på ett sådant sätt. Sverigedemokraterna är för fri abort”, skriver Henrik Vinge, SD:s gruppledare i riksdagen i ett sms.

Henrik Vinge, SD:s gruppledare i riksdagen.

Drar tillbaka riksdagsfrågan

Efter påtryckningar från partiet backar Björn Söder.

”Jag har pratat med Björn och vi har kommit överens om att han ska återkalla frågan” skriver Vinge.

Björn Söder bemöter kritiken i en replik på Aftonbladet debatt. Syftet med riksdagsfrågan var att få svar på hur regeringen avser ”minska ett medicinskt påfrestande ingrepp som dagligen utförs på kvinnor runt om i världen. Inte sällan i osanitära miljöer eller med metoder direkt hämtade ur medeltiden.”

Det kritiserade ordvalet var hämtad från tidningen Världen idag och hade ursprungligen citationstecken. Söder hade själv inte uttryckt sig på det viset, säger han.

– Politiska motståndare har valt att medvetet misstolka detta, vilket jag tycker är olyckligt. Det här handlade inte om aborträtt.

ANNONS

Upptäck nyinkommet mode till bra priser hos Cellbes!

Extern länk från Cellbes

Till Cellbes

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Henrik Vinge

Sverigedemokraterna

Politik

Björn Söder

Abort