Brittiska smittan skenar – högst någonsin i Skottland

Den fruktade deltavarianten har fått de brittiska smittotalen att skjuta i höjden igen.

Skottland rapporterade under onsdagen den högsta siffran under hela pandemin.

Nästan 1 300 skottar kom hem smittade efter att ha sett EM-fotboll i London.

Sverige lättar på restriktionerna under torsdagen. Nu kan krogar hålla vanliga öppettider igen och fler kan gå på konserter, fotboll och andra evenemang.

Samtidigt har Storbritannien redan sedan tidigare skjutit på sitt öppnande av samhället efter att deltavarianten, som först upptäcktes i Indien, helt tagit över i landet.

Varianten anses mer smittsam och de svåra fallen tros leda till ökade inläggningar på sjukhus.

Högsta siffran någonsin

Smittotalen i Storbritannien har ökat under de senaste månaden och under onsdagen rapporterade man 26 068 fall. Det är den högsta siffran sedan i januari.

Men dödstalen är fortsatt låga. Enligt experterna har den höga vaccineringen försvagat kopplingen mellan infektioner och dödsfall, skriver The Guardian.

Nästan 85 procent av den vuxna befolkningen har fått sin första dos och drygt 62 procent har fått bägge.

I Skottland är smittoläget än mer prekärt. Under onsdagen rapporterade man 3 887 bekräftade fall – den högsta siffran under hela pandemin.

Smittan har skenat och de flesta fallen kan kopplas till EM-matcher i London.
Smittan har skenat och de flesta fallen kan kopplas till EM-matcher i London.

Enligt Skottlands försteminister Nicola Sturgeon beror läget i Skottland sannolikt på att deltavarianten tidigt fick fäste i den största staden Glasgow och därifrån snabbt spreds i landet.

Hon pekar också på att Skottland kom relativt lindrigt undan i de tidigare coronavågorna och därmed hade en lägre andel av befolkningen som haft viruset och är immuna.

Under onsdagen avslöjades också att nästan 1 300 skottar som reste till London för matchen i fotbolls-EM mot England senare testades positivt för viruset. 397 av dessa såg matchen på Wembley, övriga åkte till London utan biljett och följde matchen på annat sätt.

Den skotska regeringen och Londons borgmästare Sadiq Khan vädjade inför matchen att endast supportrar med biljett skulle ta sig till huvudstaden, men tusentals gjorde resan ändå.

Londons borgmästare Sadiq Khan.
Londons borgmästare Sadiq Khan.

90 procent män

Av de totalt 1 991 skotska fall som man kopplar till EM-arrangemang på ett eller annat sätt är de flesta mellan 20 och 39 år och 90 procent är män.

Sportbladet skrev under onsdagen att fler än 200 positiva coronafall i Finland kopplats till personer som varit i Ryssland på fotbolls-EM.

Nu följer Folkhälsomyndigheten utvecklingen med svenska supportrar som var på plats i S:t Petersburg.

– Det är ett stort ansvar som vilar på dem som har varit i Ryssland, säger Karin Tegmark Wisell på FHM till Sportbladet.

– Ännu så länge har vi inte statistik som visar på att det har skett en ökning av antalet fall i Sverige på grund av det här. Vi har fått enstaka rapporter från enstaka smittskydd om enstaka fall, men vi kommer att få bättre statistik. Det är för tidigt att dra några slutsatser och vi kommer att titta på det under veckan.

Publisert: