Coronapandemin

Därför slutar Folkhälsomyndigheten med pressträffar på tisdagar

”Ser ett minskat intresse”

Av: 

Anna Sjögren

NYHETER

Folkhälsomyndigheten drar ner på sina pressträffar.

Med start denna vecka kommer de bara att hållas på torsdagar.

– Vi har märkt ett minskat intresse på senare tid, säger Christer Janson, presschef på myndigheten.

Pressträffarna som Folkhälsomyndigheten hållit tillsammans med Socialstyrelsen och MSB har kallats för den lägereld som svenska folket samlats vid sedan pandemins utbrott.

Fram tills nu har de hållits två gånger i veckan. Men under måndagen gick Folkhälsomyndigheten ut med att de bara kommer att hållas torsdagar. Enligt Christer Janson beror det på ett minskat intresse från journalister.

– Vi märker av att det kommer in mindre förfrågningar och mail till presstjänsten. Det här är ett sätt att anpassa oss till det, säger han.

Christer Janson, presschef på Folkhälsomyndigheten.

Foto: PETER WIXTRÖM

”Mer info på sociala medier”

Enligt honom kommer varken tillgången till information eller uppdateringar om det senaste läget i pandemin att påverkas av beslutet.

– Vi vet att våra pressträffar betyder mycket för många i allmänheten. Det har varit jätteviktigt och man har fått information därifrån. Men i dag har vi mer info i sociala medier och på vår hemsida, säger han och understryker att uppdateringen av statistiken kommer att fortsätta som vanligt.

Men det finns ju ett stort intresse för era uppdateringar på pressträffarna, vad skulle det kosta er att hålla dem två gånger i veckan?

– Jag har inga uppgifter på vad det kostar oss, men det är mindre förfrågningar.

Vad finns det för nackdelar med att hålla dem två gånger i veckan?

– Det är ingen nackdel men vi anpassar oss efter den situation som är. Om vi ser ett ökat behov igen så kan vi ställa om igen direkt.

Ser du någon risk med att det här att dra ner på pressträffarna skulle kunna signalera till folk att vi är i ett mindre allvarligt läge nu?

– Jag förstår frågan och vad du menar. Men eftersom det finns ett minskat intresse så kommer vi ju att anpassa oss efter det. I början av pandemin hade vi pressträffar varje dag, sen har vi anpassat oss efter de behov som funnits och journalisternas behov.

Innebär det här att det nu kommer att bli lättare att få enskilda intervjuer?

– Ja, det kommer vi att bli generösare med, det kan jag bekräfta.

PODD Effekten av klassrum hemma

Aftonbladet Daily med Per Engzell doktor i sociologi och forskare vid Stockholms universitet samt University of Oxford i England.

ANNONS EXTERN LÄNK

Tror du att du haft Covid-19? Beställ antikroppstest enkelt här.

Werlabs

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Folkhälsomyndigheten drar ner på sina pressträffar. Från och med den här veckan kommer pressträffar bara att hållas på torsdagar.

Foto: Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

Covid-19

Folkhälsomyndigheten