Trumps valattacker: ”Den största skada han gjort”

Vita huset försökte mildra Donald Trumps attacker mot valets legitimitet.

Då drog han dem ett varv till.

– Det kan vara den största skada han nånsin gjort mot den amerikanska demokratin, säger presidenthistoriken Douglas Brinkley till New York Times.

President Trump har upprepade gånger sått tvivel över det kommande presidentvalet. Särskilt efter att opinionssiffror visat att demokraternas kandidat Joe Biden verkar vara i ledning. Främst har han skjutit in sig på den rekordökning av poströster som väntas i coronapandemins spår.

Han har kallat poströster för en katastrof och hävdar att de leder till omfattande valfusk. Trump har också anklagat demokraterna för att försöka rigga valet.

Ville inte försäkra

På en pressträff under onsdagen gick han ett steg längre och ville inte försäkra att han kommer medverka till att lämna över makten på ett fredligt sätt om valresultatet visar att han förlorat.

– Vi får se vad som händer, svarade presidenten på reporterns fråga.

Reportern upprepade frågan.

– Ta bort poströsterna så kommer det att bli fredligt. Fast det blir inget överlämnande. Det blir en fortsättning, sa han då.

Ilskan bland demokraterna var rejäl.

– Du är inte i Nordkorea, du är inte i Turkiet, du är inte i Ryssland herr president, och förresten, du är inte i Saudiarabien, sa Nancy Pelosi, talman i representanthuset, skriver New York Times.

– Du är i USA. Det är en demokrati, så varför kan du inte försöka hedra presidenteden du svurit till konstitutionen.

Trump.
Trump.

Försökte släta över

Under torsdagen försökte Vita huset släta över de uppseendeväckande uttalandena.

– Presidenten kommer att acceptera resultatet av ett fritt och rättvist val, han kommer att acceptera det amerikanska folkets vilja, sa pressekreterare Kayleigh McEnany.

Även ledande personer inom det republikanska partiet försökte gjuta olja på vågorna. Majoritetsledaren i senaten, Mitch McConnell, skrev på Twitter att det kommer bli en maktövergång på sedvanligt sätt om Trump förlorar.

Också senator Lindsey Graham, Trumps nära förtrogne och golfpartner, framförde samma budskap – även om han öppnade för att valresultatet kan komma att utmanas i domstol.

– Jag kan lova att det kommer bli fredligt. Det kan bli en rättstvist om vem som vann valet, men Högsta domstolen kommer att avgöra och om republikanerna förlorar kommer vi att acceptera resultatet, säger Lindsey Graham i en intervju med Fox News, skriver The Guardian.

Upprepade budskapet

Men bara timmar senare ställde sig Donald Trump framför pressuppbådet och upprepade i princip samma budskap.

– Vi vill se till att det blir ett tillförlitligt val och det är jag inte säker på att det kan bli. Vi måste vara väldigt försiktiga med poströsterna. De är en enda stor bluff.

FBI-chefen Christopher A Wray sa tidigare på torsdagen att det inte finns några bevis för att det pågår något nationellt organiserat valfusk.

Presidenthistorikern Douglas Brinkley säger till New York Times att utspelen kring valets legitimitet kan vara ”den största skada han någonsin åsamkat den amerikanska demokratin”. Många fruktar att attackerna kan kasta in USA i totalt kaos efter valet om utgången inte blir till Trumps fördel. Supportrar som känner sig lurade på seger kan bli rejält arga.

Thomas Massie, konservativ ledamot i representanthuset, twittrade strax efter Trumps vägran att lova en fredlig övergång:

”I våras sålde affärerna slut på handsprit och toapapper. Denna höst säljer de slut på ammunition”.

PODD Det blir stora skillnaden om Biden vinner valet

Aftonbladet Daily pratar om USA-valet med Nivette Dawod.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE