Så hyllar världsledarna Biden

Minuten efter tv-kanalernas erkännande av Biden som USA:s 46:e president började gratulationerna fylla sociala medier.

Och förra valets förlorare, Hillary Clinton, skrädde inte orden.

– Ett förkastande av Trump, skriver hon på Twitter.

Hillary skriver att valet var historiskt, en förkastelse av Donald Trump och en början på en ny framtid.

”Tack alla som bidrog till att det här hände. Framåt, tillsammans.”

Hon har också pinnat ett inlägg med referens till Kamala Harris, USA:s första kvinnliga vicepresident.

”Till alla flickor som ser det här... tvivla aldrig på att du är värdefull, har makt och förtjänar alla chanser i den här världen.”

Även Nancy Pelosi, talman i representanthuset, gjorde ett uttalande:

”Denna dag markerar gryningen för en ny dag av hopp i Amerika. Rekordmånga 75 miljoner amerikaner la sin röst för att välja Biden till USA:s president - en historisk vinst som har gett demokraterna mandat att agera.”

Republikanska gruppen Lincoln group, som aktivt bidrog till Bidens vinst:

”Denna seger var möjlig för att en bred koalition av amerikaner landade i beslutet att demokratin är viktig att slåss för. Lincoln-väljare, ert mod och era uppoffringar kommer aldrig att glömmas bort. Du hjälpte till att rädda vår nation. Amerika är bättre på grund av er.”

Filmaren Michael Moore:

"GRATULERAR MEDMÄNNISKOR OCH AMERIKANER!! TRUMP BESEGRAD!! Nu måste vi besegra det som gav oss Trump."

Justin Tradeau, premiärminister Kanada:

”Gratulerar, Joe Biden och Kamala Harris. Våra länder är nära vänner, partners och allierade. Vi har en relation som är unik på världsarenan. Jag ser fram emot att arbeta och bygga vidare på den med er båda.”

Barack Obama, fd president USA:

”Jag kunde inte vara stoltare att gratulera vår nästa president, Joe Biden, och vår nästa first lady, Jill Biden. Jag kunde heller inte bli stoltare över att gratulera Kamala Harris och Doug Emhoff för Kamalas banbrytande valvinst som vår nästa vicepresident.”

My warmest congratulations to @JoeBiden and @KamalaHarris. Looking forward to strengthening excellent US-Swedish re… https://t.co/kSisEqWPCZ

Stefan Löfvén, Sveriges statsminister:

”Mina varmaste gratulationer till Joe Biden och Kamala Harris. Ser fram emot att stärka vår excellenta US-svenska relation och jobba tillsammans för multilateralism, demokrati och global säkerhet. Tillsammans, vi kan leda världen mot en övergång till att skapa gröna jobb för framtiden.”

Tyska utrikesministern Heiko Maas via Twitter:

"Skönt att vi äntligen har tydliga siffror. Vi ser fram emot att jobba med nästa amerikanska regering. Vi vill investera i vårt goda samarbete för en ny translantisk början, en ny deal.”

Irländska utrikesministern Simon Coveney:

”Vi gratulerar Joe Biden som den 46:e presidenten i USA. Vi ser fram emot att jobba med Biden/Harris för att bevara och stärka Irländska/amerikanska relationer och så mycket mer.”
Emmanuel Macron, Frankrikes president:

”Amerika har valt sin president. Grattis Joe Biden och Kamala Harris!

Vi har mycket att göra för att överkomma dagens utmaningar. Låt oss jobba tillsammans!”

Boris Johnson, premiärminister Storbritannien:

”USA är vår viktiga allierade och vi ser fram emot att jobba när varandra med våra gemensamma prioriteringar, allt från klimatförändringar till handel och säkerhet.”

Strax efter nyheten att Joe Biden vunnit valet la han och hans fru Jill upp en bild på Twitter med löfte om att ta vara alla amerikaners president.

Texten uppdateras.

Publisert: