"Viruset är inte att leka med"
Publicerad 2020-11-23
Pulsen kan rusa och tröttheten vara förlamande. Symptomen för långtidssjuka i covid-19 undersöks nu inom vård och forskning.
– Det kan vara luriga, märkliga symptom, säger Petter Brodin, immunolog på Karolinska institutet.
Långvarig covidinfektion är en ny utmaning i pandemins spår.
– Vi kraftsamlar nu i vården och inom forskningen för att studera de här patienterna, säger Petter Brodin.
Risken att drabbas av en livshotande akut covid 19-infektion är betydligt högre för män än bland kvinnor. Men långvarig covid tycks vara annorlunda.
– Det verkar vara fler kvinnor än män som får långtidssjukdomen, säger Petter Brodin.
De drabbade, som ibland först haft en infektion utan symtom, får senare symtom som pågår i månader. Olika individer får olika problem.
Märkliga symtom
Några har framförallt en trötthet som inte går över. Andra kan få problem med det autonoma nervsystemet, som inte är viljestyrt.
– Det kan vara luriga, märkliga symtom. Som att pulsen rusar onaturligt vid minsta ansträngning, eller svettningar och frysningar. Vi försöker förstå vad det beror på, säger Petter Brodin.
Andra kan få besvär med andningen, så att de fortsätter hosta i månader.
– Värre än man väntar sig vid influensa eller liknande, påpekar Brodin.
Drabbar yngre
Problemet verkar slå mer mot unga människor än den akuta infektionen gör, relativt sett.
– Långtidsinfektionen upptäcktes först hos unga medelålders som varit väl fungerande och kanske fysiskt aktiva tidigare, men plötsligt är helt utslagna. Kontrasten blir så tydlig då, säger Petter Brodin.
– Nu börjar vi inse att detta är ett bredare problem, där även barn påverkas. Det är jättebesvärligt, säger Brodin, som också är barnläkare.
Han jämför symtomen med körtelfeber, som hos barn kan orsaka en trötthet som pågår i ett halvår.
– I början av pandemin fokuserade vi mycket på dem som blev livshotande sjuka. Det var det mest uppenbara problemet. Nu har vi kommit en bit med att förstå de patienterna.
– Men med tiden har det uppdagats nya manifestationer av viruset, där långtidssjukdom är den senaste, säger Petter Brodin.
Går över – till slut
Hans viktigaste råd är att ta covid-19 på stort allvar.
– Det här viruset är inte att leka med. Det gör stor skada även hos en del tidigare friska, unga människor. Detta är ovanligt, men det är fruktansvärt för dem som drabbas.
– Vi måste ta ansvar och följa de rekommendationer som finns, framhåller Petter Brodin.
En tröst är att den långvariga infektionen verkar gå över till slut för de allra flesta.
– Men kan ta väldigt lång tid. Vi har ingen effektiv behandling ännu. Det handlar om att lindra symtomen och stötta, säger Petter Brodin.