Uppsala

”Restriktionerna gör folk tveksamma till att ge blod”

Av: 

Adelina Storkaas

NYHETER

Blodcentralerna kallar inte personer över 70 år på grund av smittspridningen i samhället.

Men även en del yngre blodgivare låter bli att lämna blod just nu.

– Många funderar på om de får gå och ge blod, och det får dem. Det är dessutom väldigt viktigt, säger Maggie Östlund, presskontakt i Uppsala.

Under pandemin har blodcentralerna förlorat ungefär var femte blodgivare och för att klara jul- och nyårshelgen behöver omkring 21 100 personer ge blod runtom i landet. I synnerhet i de större städerna där universitetssjukhusen finns, enligt läkarna som uppskattat behovet. I Uppsala rör det sig om cirka 1 600 påsar som behöver fyllas innan centralerna stänger på grund av röda dagar och julfirande.

– Alla blodgrupper är viktiga och behövs. Men det är alltid allvarligt när vi har brist på 0 och A-blod, med anledning av att det är fler som kan ta emot de blodgrupperna. Har vi brist på AB och B-blod så är det inte någonting som oroar oss, för dem kan vi täcka upp med andra blodgrupper, säger Maggie Östlund, presskontakt på Geblod i Uppsala.

Akut brist på flera blodgrupper

I Uppsala är det akut blodbrist på samtliga blodgrupper, utom A minus och 0 minus, som det finns låg nivå av. Östlund anser dock inte att situationen är akut än, även om blodlagret behöver fyllas på omgående. Till skillnad från i våras går det åt mer blod nu.

– Även i våras hade vi färre som gav blod. Men då var det många planerade operationer inställda så vi kunde få en ganska bra balans i alla fall. Men efter sommaren när operationerna är igång igen så ha blodtillgången ökat. Det har blivit tuffare att hålla ett tillfredsställande blodlager, samtidigt som vi riskerar att ligga lite illa ute på grund av pandemin. De här restriktionerna gör folk lite tveksamma till att ge blod och då kan vi drabbas extra hårt.

”Även i våras hade vi färre som gav blod. Men då var många planerade operationer inställda, så vi kunde få en ganska bra balans i alla fall”, säger Maggie Östlund, presskontakt på Geblod i Uppsala.

Östlund anser dock inte att restriktionerna i sig bör hindra någon från att ge blod. Blodcentralerna kallar i och för sig inte personer över 70 år på grund av smittspridningen, men även dem är välkomman att ge blod om de vill.

– Många funderar på om de får gå och ge blod, och det får dem. Det är dessutom väldigt viktigt. Folkhälsomyndigheten och Region Uppsala säger att vi ska vara försiktiga och helst bara träffa dem i vårt eget hushåll och göra nödvändiga saker som att gå till apotek och handla mat. Och då får man också räkna in att ge blod som en nödvändighet. Det är en nödvändighet i pandemin att blodgivningen fortsätter annars får vi problem.

Munskydd och handsprit

För att minska risken för smittspridning har centralerna inga drop-in tider numera, utan det är tidsbokning som gäller för att färre personer ska röra sig i lokalerna samtidigt. Blodgivarna uppmanas också att inte ta med bekanta eller barn för att minimera antalet personer i lokalerna och att använda handspriten samt munskydd som centralerna nyligen köpt in till dem liksom personal.

– Det är så säkert det kan vara, säger Östlund.

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Gå till rean

Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaläget i Uppsala

ÄMNEN I ARTIKELN

Uppsala

Blodgivare

Coronaviruset

Covid-19