Coronapandemin

Hervor, 92, misshandlades och rånades av vaccinbedragare

Av: 

Matilda Aprea Malmqvist

NYHETER

Det har varit ett ensamt år för Hervor Niklasson, 92, som längtar efter coronavaccinet. Hon trodde att mannen som hon släppte in var en sköterska som kom för att informera om vaccinet.

Men mannen var i själva verket en bedragare som misshandlade och rånade 92-åringen.

– Man känner sig så dum och gammal, säger hon till ”Efterlyst” i TV3.

Hittills har polisen fått in ett 30-tal anmälningar om vaccinationsrelaterade bedrägeriförsök. Både polisen och Folkhälsomyndigheten har gått ut och varnat för vaccinationsbedrägerier. Det vanligaste tillvägagångssättet har varit att genom samtal komma åt Bank-id.

Men under två dagar i januari såg bedrägeriförsöken annorlunda ut i Göteborg. Fem kvinnor födda mellan 1924 och 1932 blev uppringda av en person som utgav sig från att jobba som sjuksköterska och ville besöka dem om den kommande coronavaccinationen.

En av seriebedragarens offer är Hervor Niklasson, 92.

Hon har länge längtat efter ett vaccin efter det väldigt ensamma året som pandemin fört med sig. När en person som utger sig för att vara sjuksköterska ringde henne om information kring vaccinet tackade hon ja. Kort därpå ringde det på dörren.

Hervor Niklasson, 92, berättar om misshandeln i programmet Efterlyst.

Foto: Efterlyst

I TV3:s program ”Efterlyst” berättar hon om det brutala bedrägeriet.

– Han var klädd i munskydd och hade gummihandskar på händerna. Jag trodde absolut att det var en sköterska som kom, säger Hervor i programmet.

Men snart började mannen bete sig konstigt. Han gick från rum till rum och öppnade ett grönt skåp med glasdörrar. Hervor berättar i Efterlyst att hon frågar mannen vad han har för sig. När hon ser att han stoppar på sig två dyrbara klockor går hon fram till honom och försöker ta tillbaka dem.

– När han hade tagit den ena klockan och höll på med den andra försökte jag ta min hand i hans ficka men jag kom aldrig åt fickan. Han klappade till mig och då åkte jag åt sidan bara.

Hervor, 92, misshandlades av vaccinbedragaren.

Foto: Efterlyst.

En av seriebedragarens offer är Hervor Niklasson, 92.

Foto: Efterlyst.

Fick rejäl blåtira: Kan inte sova

Mannen rusade sedan ut ur lägenheten. Med sig har han flera av Hervors smycken och andra värdesaker. Kvar blir en chockad Hervor. Hon har fått en rejäl blåtira och flera blåmärken på armarna.

– Jag vågade ju inte göra någonting efter det, säger Hervor och visar i Efterlyst hur han tagit tag i hennes arm.

Det har varit svåra veckor för 92-åringen efter den falska sjuksköterskans besök.

Blåtiran kring Hervors ena öga börjar blekna. Men de psykiska spåren finns kvar. Och Hervor kan fortfarande inte sova.

I programmet berättar hon hur händelsen har malt runt i huvudet.

– Varför gjorde jag si och varför gjorde jag så. Kunde jag inte begripit? Man känner sig så dum och så gammal, säger hon.

Polisen tror att det finns fler offer

I helgen grep polisen två personer som sitter häktade misstänkta för rånet på Hervor samt flera andra bedrägeri i både Göteborg och Stockholm. Männen, som är 29 och 47 år gamla, är nu anhållna misstänkta för grovt rån, grov stöld och försök till stöld.

Den 29-årige mannen är hemmahörande i Malmö och tidigare dömd för grov stöld. 2015 begick han en serie grova stölder genom att utge sig för att vara läkare som kulle komma och ta blodprov. Han brukade förändra sitt utseende genom att bära glasögon, kamma mittbena och ringa på hos äldre. Polisen misstänker att det finns fler brottsoffer som Hervor och har kontaktats av den falska coronasköterskan, enligt Efterlyst.

Efterlyst sänds klockan 20.00 i TV3 på torsdagskvällar.

ANNONS EXTERN LÄNK

Tror du att du haft Covid-19? Beställ antikroppstest enkelt här.

Werlabs

Publisert:

LÄS VIDARE

Polisen varnar: Se upp för vaccinbedragarna

Äldre kvinna lurad av coronabedragare – polisen varnar

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Bedrägeri

Coronaviruset

Rån

Göteborg

Vaccin

Efterlyst (tv-program)