Rekordtemperaturer i veckan – soligt och härligt i helgen

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Rekordtemperatur och tvåsiffriga plusgrader – de senaste dagarna har varit riktigt våriga i Skåne.

På torsdagen uppmättes den högsta februaritemperaturen i Lund på minst 268 år.

Helgen blir också solig – men nästa vecka blir det mer instabilt och till och med blötsnö.

– Så man får passa på att njuta av solen den här helgen, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.se.

Vid mätstationen i Lund uppmättes på torsdagen 14,4 grader – ett nytt temperaturrekord för februari. Det är den varmaste februaritemperaturen sedan man började mäta i Lund, vilket man gjorde 1753, uppger Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.se.

– Det tidigare rekordet var från 2012, på 14 grader. Nu blev det 14,4 grader – så riktigt varmt.

Dock var det inte varmast i landet i Lund – i Kalmar mättes temperaturer upp till 17 grader. Detta är Sverigerekord för februari.

I Malmö uppmättes 13,7 grader.

I helgen blir det dock inte riktigt lika varmt.

– Det blir soligt och härligt i Malmötrakten, men i de inre och östra delarna av Skåne, och även norra delarna, är det betydligt mer moln och mer varierat. Molnigheten minskar något senare under fredagen, temperaturmässigt landar vi på 8–10 plusgrader, säger Mikael Sjöstrand.

Natten mot lördag ser det ut att bli kyligare.

– Det är klart väder under natten, så under lördagsmorgonen kan det bli nollgradigt eller även någon minusgrad i hela Skåne. Vi startar från ganska kallt på morgonen, sen framåt dagen ser det ut att bli mest soligt i hela regionen.

Snödroppar och vintergäck i full blom på gamla kyrkogården i centrala Malmö på onsdagen. Onsdagen bjöd på behaglig vårvärme när termometern visade tvåsiffrigt i den södra delen av landet. 
Foto: Johan Nilsson/TT
Snödroppar och vintergäck i full blom på gamla kyrkogården i centrala Malmö på onsdagen. Onsdagen bjöd på behaglig vårvärme när termometern visade tvåsiffrigt i den södra delen av landet. 

Temperaturer på lördag ligger mellan 6–8 grader på dagen. Det kommer dock blåsa en nordvästlig vind som är tidvis frisk.

– Det kan bli lite småblåsigt framförallt på västra kusten.

Moln kan dra in mot slutet av lördagen. Prognosen till söndagen är lite mer osäker.

– Det ser ut som att det driver in mer moln som passerar, men däremellan är det moln och det kan bli omkring 5–8 plusgrader beroende på hur mycket moln det blir under dagen då solen värmer som bäst.

Men det härliga vårvädret behöver inte bli långvarigt – nästa vecka blir det flera gråmulna dagar. Till nästa helg kan det till och med bli lite vinterkänsla.

– Det ser ut som att vi får ett sånt där typiskt bakslag som kan ske i mars, att det slår om till nordliga vindar och kall luft sipprar ner. Då kan det troligtvis bli minusgrader och snö eller blötsnö till nästa helg.

– Så man får passa på att njuta av solen den här helgen, säger Mikael Sjöstrand.

Foto: Johan Nilsson/TT
Lunds domkyrka. Arkivbild.
Publicerad:

LÄS VIDARE