Estonia

Estonia-filmare frikänns i tingsrätten

Av: 

Victor Stenquist

NYHETER

Journalisten Henrik Evertsson åtalades efter att ha filmat Estonias vrak.

Nu har han och en kollega frikänts från misstankarna om brott mot gravfriden.

Männen frias för att man utgick från tyskflaggat fartyg.

Svenskarna misstänktes för brott mot gravfriden efter att ha filmat Estonias vrak och visat upp skador i den uppmärksammade dokumentärfilmen “Estonia – fyndet som förändrar allt”.

Nu har Henrik Evertsson hans medåtalade kollega frikänts i Göteborgs tingsrätt.

– Det känns naturligtvis skönt, och så var det glädjande att Göteborgs tingsrätt valt att gå på de invändningar vi hade på åtalet, säger han i Aftonbladets sändning.

Han uppger att arbetet med att granska Estoniakatastrofen kommer att fortgå, och är glad att dokumentärens efterspel lett till debatt.

– Jag hoppas att grävande journalistik i framtiden också kommer att diskuteras så brott som det gjort i och med vår dokumentärserie, säger Evertsson till SVT.

Även medåtalade Linus Andersson var glad efter domstolens frikännande.

– På vägen hit i bilen började det byggas en väldigt stor nervositet, och den släppte nu direkt, säger han till SVT.

Journalisten Henrik Evertsson

Männens försvarare Johan Eriksson hävdade under tingsrättsförhandlingen att svensk lag inte var tillämpbar då man genomfört undersökningarna från tyskt fartyg. En linje som tingsrätten höll för rimlig.

”Genom att bland annat sänka ner en kabelbunden dykrobot i vattnet och filma vraket under ytan har de utfört handlingar som är straffbara enligt den så kallade Estonialagen. Tingsrätten anser dock att männen, som båda är svenska medborgare, inte kan straffas eftersom de har utfört gärningen från ett tyskflaggat fartyg på internationellt vatten”, skriver Göteborgs tingsrätt i ett pressmeddelande.

Enligt Henrik Evertsson var det ingen slump att man genomförde dykningarna från tyskt fartyg.

– De var naturligtvis en medveten handling att vi valde att ha den konstruktionen, säger han i Aftonbladets sändning.

Tysk lag gäller

Tingsrätten bedömer att den svenska Estonialagen tillämpningsområde inte räcker då Tyskland inte skrivit under den överenskommelse som Sverige, Finland och Estland slutit, vilken lagen grundar sig på.

”Gärningen är därför inte straffbar på det tyskflaggade fartyget, vilket är att se som tyskt territorium. Enligt tingsrätten strider Estonialagen i denna del mot folkrättens principer om att stater inte kan utöva makt över andra staters fartyg som befinner sig på öppet hav”, skriver tingsrätten vidare.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den nya muminmuggen 2021 finns hos Cervera – köp nu!

Cervera

Publisert:

LÄS VIDARE

Dyk gav unika Estoniabilder – filmteam åtalat

ÄMNEN I ARTIKELN

Estonia

Henrik Evertsson

Göteborgs tingsrätt