Europol

Ovärderlig klocka stulen från Bromma kyrka

Av: 

Sara Milstead

2011 började man bygga ut begravningsplatsen vid Bromma kyrka. Men efter att det konstaterats att marken är för hård har bygget stått stilla.
2011 började man bygga ut begravningsplatsen vid Bromma kyrka. Men efter att det konstaterats att marken är för hård har bygget stått stilla.

NYHETER

En kyrkklocka från 1600-talet har stulits från Bromma kyrka i Stockholm.

Den ovärderliga klenoden tros ha försvunnit någon gång i helgen.

– Det är helt bedrövligt. Den är en del av vårt kulturarv, säger Torbjörn Gustavsson, kyrkoherde.

Klockan, som går under benämningen ”Lillklockan”, göts 1638 och är dekorerad med flera inskriptioner. Det anrika föremålet stod placerat utanför kyrkan och var inte i bruk.

– Den förstördes i en brand 1975 då den hängde i klockstapeln. Klockan fick då en spricka som inte gick att laga, säger Torbjörn Gustavsson.

Eftersom den ansågs så värdefull och som en viktig del av Brommas historia fick den ståta utanför kyrkan i närheten av parkeringen i stället.

Där stod den också fram till i söndags, då en besökare noterade att den var försvunnen.

I nuläget är det anhöriga till sex döda som drabbas och får vänta på sin sista viloplats i ett år till. På bilden är kyrkoherde Torbjörn Gustavsson.
En medeltida kyrkklocka har stulits från Bromma kyrka i Stockholm.

– Jag trodde först att någon hade rullat bort den en bit, men när jag kom ut och tittade efter insåg jag att det inte hade varit möjligt. Den väger nog mellan 300 och 400 kilo, säger Torbjörn Gustavsson.

– Jag vet inte riktigt vilka metaller den är gjord av, men det är inte ren koppar. Men den är rätt solid, så det har nog krävts någon form av maskin för att lyfta den.

Enligt Torbjörn Gustavsson finns inga spår efter gärningsmännen runt platsen där klockan stod placerad.

– Men det är förstås möjligt att man kan ha lyft den från parkeringen. Det fanns inte i min vildaste fantasi att något sådant skulle kunna hända.

Kyrkan uppmärksammade förlusten på tisdagsmorgonen och gjorde en anmälan till polisen.

Enligt Europol utgör försäljning av stulen konst och historiska föremål den tredje största illegala marknaden i Europa. Hur mycket pengar som omsätts årligen vet ingen. I genomsnitt beslagtas 25 000 föremål varje år av polis runt om i Europa.

ANNONS

Hitta ett bra avtal för dig när elpriserna rusar! Jämför nu.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Europol

Stockholm

Bromma

Kulturarv

Koppar