Solförmörkelse: Så ser du den bäst

Om du märker att ljuset försvinner behöver du inte vara orolig – det är bara månen som glider in över solen.

Fenomenet kallas solförmörkelse och i dag kan man se det i Sverige.

– Den kommer inträffa vid olika tidpunkter under dagen i dag, säger astronomen Alexis Brandeker.

På flera platser av det norra jordklotet kommer solen förmörkas under en stund på torsdagen. Fenomenet kallas solförmörkelse. Men, vad är det egentligen och varför inträffar det?

Här i Sverige inträffar solförmörkelsen mitt på ljusa dagen.

– Det beror lite på var man befinner sig i landet, men runt mitt på dagen kommer man kunna se den, säger Alexis Brandeker är astronom vid Stockholms universitet, och fortsätter:

– I Stockholm inträffar den klockan 11.42, i Lund 11.34 och i Kiruna 11.45.

Astronomen Alexis Brandeker.
Astronomen Alexis Brandeker.

Hur länge varar fenomenet?

Solförmörkelsen kommer pågå i ungefär två timmar i Sverige. Den kommer nå sitt maximum vid 12.35, då 38 procent av solen täcks av månen.

Men vad är egentligen en solförmörkelse, och hur mörkt kan det bli?

– Det är när månen kommer emellan oss och solen, kan man säga. Det som inträffar i dag i Sverige är en så kallad partiell solförmörkelse, säger Alexis Brandeker.

Det betyder alltså att bara en del av solen täcks över av månen.

– Det är betydligt vanligare än totala solförmörkelser. De inträffar bara med några hundra års mellanrum på en given plats. Nästa gång vi får se en total solförmörkelse i Sverige är 2126, säger Alexis Brandeker.

– Men man kan ju alltid åka till någon annan plats i världen för att se det, lägger han till.

En total solförmörkelse inträffade i USA 2017. Trump tog vid ett tillfälle av sig de skyddande solglasögonen, vilket ledde till en del reaktioner.
En total solförmörkelse inträffade i USA 2017. Trump tog vid ett tillfälle av sig de skyddande solglasögonen, vilket ledde till en del reaktioner.

Så kan du se den

Men, inte heller partiella solförmörkelser är vanliga.

– Man kanske kan tro att de inträffar en gång per månad, eftersom månen går runt jorden en gång per månad. Men månens bana är lite vinklad, så det här händer bara någon gång per året, säger Alexis Brandeker.

Hur ska man göra om man vill se en partiella solförmörkelsen, som den som inträffar i dag?

– Om man vill se solförmörkelsen i dag kan man göra små hål med en nål i ett papper, och hålla upp papperet mot solen. Man ska ha en annan yta som skuggan landar på, och titta på den. Först kommer det bara se ut som en rund ring när man tittar på skuggan, men när månen glider in över solen kommer det se ut som att en del av solen blir uppäten, säger han.

Solförmörkelse sedd från Svalbard 2015.
Solförmörkelse sedd från Svalbard 2015.
Publisert: