Ebba Buschs hustvist med Esbjörn, 81

Esbjörn säger nej till Ebba Buschs bud: ”Vill ha sitt älskade hus”

Av: 

Olof Svensson

NYHETER

Den infekterade fastighetstvisten mellan Ebba Busch och Esbjörn, 81, ser ut att avgöras i rättegång.

I dag meddelade Esbjörn att han säger nej till KD-ledarens förlikningserbjudande.

– Ebba erbjöd honom 200 000 kronor. Esbjörn är inte intresserad av mer pengar, han vill ha sitt älskade hus, säger hans juridiska ombud Johann Binnige.

För en vecka sedan möttes Ebba Busch och Esbjörn, 81, i Uppsala tingsrätt för en muntlig förberedelse om den uppmärksammade fastighetstvisten.

Parterna nådde inte en förlikning. Men efter över två timmars överläggningar med rättens ordförande hade båda förhoppning om att lösa tvisten utan rättegång.

– Det finns ett bud att ta ställning till, jag kan inte spekulera i vad svaret blir där. Jag tycker att samtalen har varit konstruktiva, sa Busch.

– Vi har gett ett bud, vi har fått ett motbud, det ska Esbjörn nu gå hem och fundera på. Han måste få tid att gå igenom detta i lugn och ro, sa Esbjörns juridiska ombud Johann Binninge.

Ebba Busch.

Säger nej til budet

I dag meddelade Binninge att Esbjörn säger nej till KD-ledarens erbjudande.

– Esbjörn är inte intresserad av mer pengar, han vill ha kvar sitt älskade hus, säger Binninge.

Enligt Binnige kom Esbjörn under förra veckans förhandling i tingsrätten först med ett bud till Ebba Busch. Budet var att betala för KD-ledarens kostnader under processen, till exempel advokatkostnader, men att köpekontraktet skulle ogiltigförklaras.

Budet förkastades av Ebba Busch som enligt Binnige kom med motbudet att betala 200 000 kronor extra till Esbjörn, plus att stå för hans rättegångskostnader, mot att hon får köpa huset.

Huset i fråga.

Flera vittnen

Binninge har nu meddelat Esbjörns beslut till rättens ordförande Per Samuelsson, som höll i den muntliga förberedelsen. Nästa steg i tvisten är att Esbjörn ska komma in med en så kallad samlad bevisuppgift till tingsrätten med argument för att köpekontraktet ska ogiltigförklaras.

– Den kommer bestå av ett större antal vittnen samt skriftlig bevisning. Rätten ska ta ställning till om Ebba har utnyttjat hans okunnighet och lättsinne och förmått honom att skriva på avtalet.

”Ebba har rätten på sin sida”

Ebba Busch hänvisar kommentarer till sin advokat Katrin Björklund.

Björklund säger att Ebba Busch fortfarande är öppen för en förhandling och för att ta ställning till möjliga motbud från Esbjörn.

– Vår bedömning är att Ebba har rätten på sin sida. Det kommer tydligt framgå när rätten prövar frågan i höst, säger Björklund.

Hon anser vidare att det är kutym att inte berätta om vilka bud som ligger på bordet i media.

– Det är inte tillåtet enligt advokatsamfundets regler. Man håller förlikningsbud parterna emellan.

Rättegången är planerad i tre dagar med start den 25 oktober.

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – köp den nu!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Ebba Buschs hustvist med Esbjörn, 81

Ebba Busch

Uppsala