Bakslag för våren – kyligare redan på torsdag

Sol, plusgrader och ljusare dagar.

Våren kom tidigt i år men blev inte långvarig – nu kommer bakslaget.

– Det är den sista dagen på ett tag som det blir riktig vårkänsla i delar av landet. En kallfront håller på att röra sig ner över landet, säger meteorologen Mikael Sjöstrand.

Kanske hade vinterjackan lagts undan, solglasögonen plockades fram och det blev äntligen dags för långa promenader i solen när våren tittade fram den senaste veckan.

Det kan vara dags att tänka om – för nu kommer bakslaget.

Redan imorgon väntas det blir kyligare i hela landet.

– Det blir kallare framöver. Vi har haft mellan 5 till 10 plusgrader och omkring nollgradigt i norr. Överlag blir det kanske som mest 5 grader i slutet av veckan vilket är relativt stor skillnad, säger Mikael Sjöstrand.

Stannar kvar

Den som längtar efter solen får vänta länge – kylan ser nämligen ut att stanna kvar.

– Den kalla luften stannar kvar under helgen. Ytterligare ett snöfall och moln på en del håll. Så det är mindre sol under lördag och söndag, säger Mikael Sjöstrand.

Och kylan kan bli långvarig – inte förrän i slutet på mars tittar våren fram igen.

– Sen ser vi inte riktigt att vårvärmen kommer tillbaka utan det fortsätter att vara kyligare. De här nordligare och kallaste vindarna börjar ta slut nr vi går in på nästa vecka. Då blir det istället ett lågtryck som rör sig från Nordsjön, så det kommer bli många regniga dagar i söder och snöfall från Dalarna och norrut, säger Mikael Sjöstrand.

Våren kom tidigt

Kanske är det inte konstigt att det vänder – våren kom nämligen tidigt i år på många håll i landet, enligt Mikael Sjöstrand.

– Våren kom tidigt på många håll och nådde upp till delar av södra Norrland och i söder är den nästan en och en halv månad tidig. Men det som brukar hända i mars är att vi får bakslagen, säger Mikael Sjöstrand.

Samtidigt varnas det för lavinfara i fjällen.

– Det har snöat så det är mycket snöbyar i fjällen och det väntas blåsa en hel del. Detta fortsätter nästa vecka i fjällen så lavinfaran är stor på många håll eftersom det har blåst och snöat mycket. Det är främst i Jämtlandsfjällen och Lapplandsfjällen, säger Mikael Sjöstrand.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN