Coronapandemin

Ygeman: Fotvårdare och frisörer kan få kräva vaccinationsintyg

Av: 

Olivia J Berntsson

NYHETER

Från och med 1 juni ska vaccinerade svenskar få digitala intyg för att kunna resa.

Men vaccinationsintygen kan också komma att användas i andra sammanhang, menar digitaliseringsminister Anders Ygeman (S).

Vaccinationsintyg kan bli en del av att gå på konserter eller fotbollsmatcher i framtiden. Detta berättade digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) på en pressträff under fredagen.

– Exempelvis restauranger som vill vara extra vaksamma skulle kunna kräva vaccinationsintyg. Även massörer, fotvårdare eller frisörer skulle kunna använda sig av intygen. Både från kunder och för att visa upp själva, säger ministern.

– Detta kan vara en hjälp för att kunna öppna upp samhället snabbare än vad vi annars hade kunnat.

Anders Ygeman vid en pressträff under fredagen.

Så får du ett vaccinationsintyg

Det är Myndigheten för digital förvaltning som fått i uppdrag att utveckla ett system för vaccinintygen. Planen är att de ska kunna börja delas ut den 1 juni.

– Jag tror att både resebolag och andra länder kommer att kräva det. I takt med vaccineringen är det ett mer logiskt krav. Flera flygbolag har sagt att man kommer ha det kravet, sa Anders Ygeman under fredagens pressträff.

Vaccinationsintyg skulle kunna vara ett krav för att få gå på fotbollsmatcher.

Den som är fullvaccinerad kommer kunna ansöka om ett intyg, antingen digitalt eller på papper, som man sedan kan visa upp vid exempelvis resor utomlands.

– Tanken är att det digitala dokumentet/beviset ska ha ett format som kan användas och visas genom tjänster som redan finns. Äktheten i det här och möjligheten att ha ett digitalt original utan att det förfalskas ska vi försöka jobba igenom. Man ska även kunna ha det som papper. Att begära ut beviset kommer kunna göras via en länk, som 1177, säger Mats Snäll på Myndigheten för digital förvaltning.

Frisörer skulle kunna kräva vaccinationsintyg.

Kan bli tvingande lag

Men för att systemet ska komma igång i Sverige krävs besked från EU, där frågan om vaccinbevis och vilka rättigheter som eventuellt ska komma med ett sådant diskuteras. Ett förslag om vaccinintygen väntas EU-kommissionen lägga fram den 17 mars.

– Även inom WHO finns ett motsvarande samarbete kring vaccinintyg. Men eftersom det ser ut att bli en tvingande lagstiftning kring intyg inom EU så är det den vi prioriterar först och det globala samarbetet inom WHO får komma i andra hand, säger Ygeman.

Den som vill gå på fotbehandling kan behöva uppvisa ett vaccinationsintyg i framtiden.

”Ingen får diskrimineras”

Men alla kan inte ta vaccinet. Exempelvis finns det frågetecken kring om gravida ska vaccinera sig.

Finns det inte en risk att det kan bli ojämlikt om inte alla kan ta vaccin?

– Det finns alltid den risken. Vi behöver tänka igenom aspekterna noggrant. Det är viktigt att de som ställer krav på användandet ska också göra det avvägandet, så att de inte diskriminerar någon, svarar Anders Ygeman.

PODD Vaccineffekten

Aftonbladet Daily med Ali Mirazimi, adjungerad professor i klinisk virologi.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS

Hur mycket betalar du i el? Jämför priser och hitta ett elavtal som passar dig.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

Anders Ygeman

Vaccin

Sverige

Resor

EU