"Tredje vågen här" – Socialstyrelsen ställer om
Johan Nilsson/TT
Uppdaterad 2021-03-02 | Publicerad 2021-03-01
Antalet patienter som vårdas med hjälp av intensivvård på grund av covid-19 ökar ytterligare. Socialstyrelsen ser allvarligt på situationen och höjer beredskapen.
Region Gävleborg är nu inne i en tredje pandemivåg och den brittiska varianten av coronavirus sprids allt snabbare.
De senaste två dagarna har antalet patienter som vårdas med hjälp av intensivvård (iva) på grund av covid-19 ökat kraftigt. Totalt vårdas nu 240 patienter på dessa avdelningar runtom i landet, att jämföra med 197 patienter för tio dagar sedan. Även antalet patienter på vanliga vårdavdelningar har gått upp.
Precis som för dem som avlider på grund av viruset, finns dock en tidsförskjutning. För dem som vårdas på iva är denna fördröjning i genomsnitt 10,8 dagar från insjuknandet, varför de aktuella siffrorna alltså speglar situationen i samhället såsom den var runt den 18 februari.
Av landets 21 regioner är det drygt hälften som nu rapporterar en uppåtgående trend av antalet patienter på iva. Flest iva-patienter i förhållande till antalet invånare har just nu Västerbotten med 13 inneliggande iva-patienter, följt av Norrbotten, Jönköping samt Västra Götalandsregionen.
Brittiska varianten
Även i Region Gävleborg är belastningen mycket hög på intensivvården, och i helgen flyttades två patienter till andra regioner. Region har därför valt att gå upp i förstärkningsläge.
"Vi ser tydligt att vi är i en tredje pandemivåg och den brittiska varianten av coronavirus sprids med allt högre hastighet", säger Johan Kaarme, hälso- och sjukvårdsdirektör.
Regionen bedömer att den snabbt ökande smittspridningen troligtvis beror på förekomsten av den brittiska mutationen i länet. Virusvarianten utgör nu cirka 57 procent av alla positiva fall i egenprovtagningen.
Den uppåtgående trenden av iva-patienter i regionerna syns i intensivvårdsregistret, som dock uppdateras varje halvtimme, och därför snabbt kan komma att förändras.
Som en konsekvens av ökningen kommer Socialstyrelsen att hålla extrainsatta samordningsmöten med representanter för intensivvården i de olika regionerna varje dag hädanefter.
"Bekymmersam situation"
– Beslutet fattas om en timme, men det är där jag tror vi kommer att hamna. Det är en väldigt bekymmersam situation vi har just nu, säger Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef på Socialstyrelsen.
Det som är extra oroande, säger hon, är att det är förhållandevis små regioner som är hårdast drabbade, som Västerbotten och Norrbotten.
– Det är alltid bekymmersamt om en liten region får stora inflöden av patienter. Det svenska sjukvårdssystemet bygger på att man kan hjälpa varandra, men om flera regioner har det lika tufft kan det bli svårt. I de norra regionerna har man stor vana vid att transportera patienter, men resurserna är inte oändliga, säger Taha Alexandersson.
En annan sak som skiljer sig jämfört med våren, säger hon, är att fler patientkategorier är i behov av vård nu. I våras ställde vården om på ett helt annat sätt, något som inte varit möjligt nu på grund av det vårdbehov som finns.
– Intensivvården ska räcka till alla, inte bara dem med covid, säger Taha Alexandersson.
"Stor utmaning
Den region som har flest intensivvårdspatienter per capita på grund av covid-19 just nu är Västerbotten.
– Smittspridningen har gått ner något den senaste veckan, men den ligger fortfarande på en mycket hög nivå, säger Stephan Stenmark, smittskyddsläkare i Region Västerbotten.
I Västerbotten har Skellefteå, men framför allt Lycksele, varit hårt drabbade.
– I Lycksele har vi nu sett en tydlig nedgång av antalet fall. På en vecka har de minskat med en tredjedel, från 311 till 202, men antalet fall ökar i Umeå. Det jag försöker kommunicera till invånarna är att vi nu måste vara extremt följsamma till restriktionerna.
TT: Men är de inte det då, eller slarvas det?
– Den absoluta majoriteten är det, men detta är en stor utmaning. En hög andel av fallen består av den brittiska varianten, som är mer smittsam, och om man väl fått i gång en smittspridning är det ett enormt arbete att bromsa den.
Ingen immunitet
TT: Räcker de restriktioner och rekommendationer som redan finns, eller behövs det mer, anser du?
– Jag tror att de räcker. Utmaningen är att se till att de följs, men tillsammans kan vi göra det, genom de beslut som tas i olika verksamheter och de beslut vi tar var och en. Det här är ju inget som är unikt för Västerbotten.
TT: Vad står högst på önskelistan; mer hemarbete, mer munskydd, eller vad?
– Att vi på totalen träffar färre människor. Det är det enskilt viktigaste just nu, säger Stephan Stenmark.
En orsak till den höga smittspridningen i Västerbotten just nu, säger han, kan vara låg immunitet. Det vill säga att förhållandevis få drabbades av coronaviruset förra året.
– Det är nog en av flera förklaringar, att det är få som haft den här infektionen tidigare, säger Stephan Stenmark.
Rättad: I en tidigare version av denna artikel angavs fel uppgift för Region Uppsala i faktarutan.