Coronapandemin

Tegnell: Nationella regler införs till jul

Av: 

Marcus Älverbrandt

NYHETER

Med ökande smitta och striktare restriktioner är nu frågan på allas läppar:

Vad händer händer med julen?

– Vår ambition är att alla lokala allmänna råd ska avslutas till 13 december då vi ska försöka komma med nationella råd inför julhelgen, säger Anders Tegnell.

Dagens pressträff med Folkhälsomyndigheten var en allt igenom sorglig historia. Under helgen rapporterades 61 nya dödsfall i covid-19 och över 15 000 nya smittade.

– Vi är fortfarande inne i en allvarlig situation. Ökningen vecka per vecka verkar fortsätta, möjligen något procentuellt mindre än tidigare, sa Anders Tegnell.

Antalet som vårdas på intensivvårdavdelningar ökar också runt om i landet. För tillfället vårdas 167 covid-19-patienter i intensivvården i Sverige och ytterligare 1288 vårdas på sjukhus på grund av coronasmittan.

– Vi ser en snabb och negativ utveckling, säger Johanna Sandwall, krisberedskapschef vid Socialstyrelsen.

Anders Tegnell.

I går meddelade regeringen att de skärper coronareglerna i vid bemärkelse. Stefan Löfven presenterade ett förslag om att sänka gränsen för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar till åtta personer. Lagförslaget kan juridisk enbart tillämpas på sammankomster som ordnas för allmänheten men regeringen var tydliga med att de förväntar sig att skärpningen även ska följas vid privata sammankomster.

Med exakt en månad och en vecka kvar till jul oroar sig många för hur det blir med det traditionsenliga julfirandet. Just nu varierar reglerna mellan flera regioner för exempelvis besök på äldreboenden. Folkhälsomyndigheten säger att de kommer att slopa de lokala råden lagom till jul för att istället införa nationella riktlinjer.

– Vår ambition är att alla lokala allmänna råd ska avslutas till 13 december då vi ska försöka komma med nationella råd inför julhelgen. De med slutdatum tidigare kommer förlängas successivt, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

PODD Rapport från iva

Aftonbladet Daily pratar med Rickard Lagedal läkare på iva på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS EXTERN LÄNK

Tror du att du haft Covid-19? Beställ antikroppstest enkelt här.

Werlabs

Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

Anders Tegnell

Folkhälsomyndigheten

Jul