Attacken i Vetlanda

Offret berättar själv om attacken i Vetlanda

Lars: Det var som att se djävulen i ögonen

Av: 

Susanna Nygren

NYHETER

Under 19 minuter härjade den knivbeväpnade mannen i Vetlanda och sju personer skadades.

En av dem som fick svårast skador är Lars, 64. Exklusivt för Aftonbladet berättar han om sitt möte med den misstänkte gärningsmannen:

– Han var helt svart i blicken. Och mycket fokuserad.

Den 3 mars i år gick en man beväpnad med kniv till attack mot sju personer i centrala Vetlanda. Flera av offren höggs i halsen, andra fick knivhugg mot överkroppen. Tre personer fick livshotande skador.

64-årige Lars var ett av offren som svävade mellan liv och död efter attacken. Här berättar han om minuterna som förändrade hans liv.

– Jag ser hans ögon och kniven. Det var som att se djävulen i ögonen, säger Lars.

64-årige Lars attackerades i Vetlanda den 3 mars.

Klockan var strax efter 15 på eftermiddagen när 64-årige Lars gick sin dagliga promenad i Vetlanda. Han är förtidspensionär efter en olycka och tar sig fram med rullator. När han var på torget uppfattade han något tumult utanför blomsteraffären Gretas.

– Jag hör att det är något tumult och att en person tappar något på marken. Det klingar till metalliskt. En man tar upp föremålet och går vidare.

Vad Lars inte visste då är att ”tumultet” var attacken på det tredje offret, en man i 55-årsåldern som knivskars svårt i nack- och axelparti. Han lyckades ta sig in i blomsterbutiken där han fick hjälp av personalen.

Mannen med kniven gick sedan i riktning mot Willys.

Blomsteraffären i Vetlanda där en av attackerna ägde rum.

”Han siktade på halsen”

Lars fortsatte sin promenad men i höjd med Tandvårdshuset såg han plötsligt samme man. Han var då fyra-fem meter längre ned på gatan och på väg mot Lars.

– Jag ser direkt att det är han. Mannen från tumultet vid blomsterbutiken.

Först känns det som om mannen bara ska passera förbi på trottoaren. Men sedan hände något.

– När han är en meter i från mig hinner jag se att han drar fram en lång kniv. Den är helt nerblodad från tidigare dåd. Då hinner jag tänka att nu är det kört.

Här grips den misstänkte 22-åringen efter att polisen skjutit honom.

Gärningsmannen ska ha varit bestämd och målinriktad.

– Han rörde sig som en boxare – han vaggade liksom – och siktade på halsen. Han var ute efter att träffa på värsta stället.

Lars är säker på att mannen inte gav något ljud ifrån sig under attacken.

– Han sa inte ett ord. Han var helt tyst.

Räddades av tandvårdspersonal

Kniven gick in djupt i sidan på Lars hals och träffade halspulsådern. Det tog någon sekund innan blodet kom.

Lars agerade av ren överlevnadsinstinkt. Han tog några steg mot entrén till tandläkarmottagningen, tryckte på knappen till dörröppnaren och lyckades ta sig innanför dörren. Från såret på halsen sprutade blodet.

– Det står som en kvast ur halsen på mig. Blodet alltså, säger han och fortsätter:

– På något vis hade jag instinkten att jag måste få hjälp.

Sju män i åldrarna 35 till 75 år skadades i samband med knivattackerna i Vetlanda. Enligt polisen har offren inget gemensamt med varandra och den 22-årige man som misstänks ha attackerat dem verkar ha valt ut sina offer på måfå.

Det sista Lars minns är en extrem värmekänsla i kroppen, sedan blir allt svart. Han hade förlorat medvetandet och ramlade ihop i entrén.

En tandsköterska, som såg vad som hänt, rusade fram. Hon gjorde sitt bästa för att stoppa blodet och ropade på sina kollegor. Totalt var sju personer från tandläkarmottagningen inblandade i att försöka rädda livet på Lars. De lyckades – och har nu blivit nominerade till ”årets livräddare” hos Svenska Hjältar.

Nästa gång Lars vaknar upp är i ambulansen. Det gjorde väldigt ont på halsen.

– I efterhand har jag förstått att det var för att de höll så hårt tryck mot halspulsådern. Jag hör att de säger ”nu byter vi”. Då släpper trycket en kort stund.

Lars hörde hur ambulanspersonalen pratade om att det såg illa ut och att de diskuterade vilket sjukhus man skulle åka till. De valde att styra om till Länssjukhuset Ryhov i Jönköping.

På sjukhus i tre veckor

När ambulansen kom fram var det bråttom. Lars intuberades och kördes snabbt till operation.

I efterhand har Lars förstått att han var en av dem som skadades svårast i attacken. Han fick vara kvar på sjukhuset i tre veckor och hade först mycket svårt att tala. Dessutom hade han fått en stroke.

– Läkaren sa att det hade varit 50/50 för om jag skulle överleva eller dö.

Lars kämpar med att komma tillbaka till livet. Han har lite problem med talet och lider av hjärntrötthet.

Nu har det gått två månader. Lars är hemma i sin lägenhet i Vetlanda och kämpar dagligen med att bli stark igen. Både fysiskt och psykiskt.

– Jag ska inte ge den jäveln mer plats i mitt huvud än han redan har fått, säger Lars.

För det mesta känner han sig psykiskt stark. Men ibland kommer minnesbilderna smygande. Då kämpar han för att hålla dem borta.

– Det har hänt någon gång på kvällen. Då tänder jag ljuset, sätter mig upp i sängen och avleder med att fixa med mina kuddar.

”Kärleken och omtanken har lyft mig”

Även om attacken är det värsta han någonsin varit med om så finns det ljusglimtar. Lars beskriver ett före och ett efter.

Händelsen har fått honom att uppskatta livet mer. Att se ljusare på tillvaron. Nu tar han inte så allvarligt på småsaker.

– Jag kände en sådan lycka häromdagen när jag lyckades knyta mina skor själv för första gången!

Lars har också blivit översköljd av omtanke från grannar och boende i Vetlanda. Man kommer med glada tillrop när han syns på stan, skickar blommor och choklad och kärleksbombar honom via sociala medier.

– Att så många brydde sig om mig. Det hade jag ingen aning om. Kärleken och omtanken har lyft mig från det onda som hände.

En 22-årig man har häktats på sannolika skäl misstänkt för sju mordförsök. Aftonbladet har sökt mannens advokat för en kommentar.

 

Lars heter något annat i verkligenhet. Han vill egentligen inte ha publicitet men vill ändå berätta vad som hände för att skapa klarhet kring attacken och för att nominera tandvårdspersonalen till Svenska hjältar.

 

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Gå till rean

Publisert:

LÄS VIDARE

Lars, 64, knivhöggs i halsen: ”De räddade livet på mig”

ÄMNEN I ARTIKELN

Attacken i Vetlanda

Tollarp

Mord

Våldsbrott

Vetlanda

Småland