De fick varmast i landet – då kommer bakslaget

Helgen bjöd på varma temperaturer i stora delar av landet och ett nytt värmerekord för i år.

Passa på att njuta av sol och vår nu – snart kryper kvicksilvret nedåt och regn och snö drar in över landet.

Under helgen som gick var det nog många som plockade fram solglasögon, invigde vårsneakers och till och med gjorde premiär för kortärmat när solen värmde på som bäst.

I Markaryd i Kronobergs län bjöds invånarna på sommarvärme när kommunen slog nytt värmerekord för i år: 20,2 grader. Hästveda i Hässleholm och Göteborg var inte långt efter med 19,7 respektive 19,6 grader.

Men vårlyckan blir även denna gång kort, varnar Mikael Sjöstrand, meteorolog på vädertjänsten klart.se. Värmen kulminerar redan idag, måndag, med temperaturer upp emot mellan 14 och 19 grader i söder.

En sista dag med sol

Varmast blir det i Västra Götaland där det lokalt kan bli tal om nya värmerekord på över 20 grader. Även i nordöstra Skåne och Halland.

I norr blir det mellan 10 och 15 plusgrader, i fjälltrakterna 4 till 10.

– Högtrycket ger klart väder i hela landet under måndagen. Nu blir det två dagar till som bjuder på vårvärme innan kalluften tar över, säger Mikael Sjöstrand.

Men redan på tisdag börjar det vända. I Götaland blir det växlande molnighet och lokala regnskurar. I andra delar av landet kan slöjmoln skymma solen. Temperaturerna kryper ner några grader.

– Högtrycket börjar röra sig åt nordost, men det blir trots allt en sista dag med sol hos de flesta, säger Mikael Sjöstrand.

I helgen slogs årets värmerekord med 20,2 grader i Markaryd. Bilden är en arkivbild.
I helgen slogs årets värmerekord med 20,2 grader i Markaryd. Bilden är en arkivbild.

Snö ända ner till Småland

Och på onsdagen väntas våren vara som bortblåst när ett lågtryck drar in från Norska havet. I norr blir det nollgradigt väder och snöbyar i fjällen. Öster om fjällen lyser solen växelvis med temperaturer mellan 9 och 12 grader.

– I söder väntas växlande molnighet med regnskurar som framförallt bildas i västra Svealand och västra Götaland med temperaturer på mellan 9 och 14 grader, säger Mikael Sjöstrand.

Och det kyliga vädret och nederbörden väntas ligga kvar över landet ett bra tag. Till helgen kan det falla snö från sydöstra Norrland ner till Småland och på många platser hamnar termometern på mellan 0 och 5 grader. Några delar av landet har dock chans till sol.

– Varmast och störst solchanser blir det på västkusten och i Skåne. Även fjällen har goda solchanser.

Någon ljusning på väderfronten är inte i sikte i närtid, enligt Mikael Sjöstrand.

– Veckan efter ser det inte ut som att någon vårvärme hittar tillbaka, i stället fortsätter lågrycken styra vädret och ge båda snö och regn och lite lägre temperaturer.

Snö kan komma så långt söderut som Småland. Bilden är en arkivbild.
Snö kan komma så långt söderut som Småland. Bilden är en arkivbild.
Publisert: