Förlossningsvården

Förlossningsvården får 500 extra miljoner

Av: 

Gustaf Tronarp

NYHETER

En halv miljard extra.

Det tillskottet får förlossningsvården i vårbudgeten efter att regeringen nått en överenskommelse med Vänsterpartiet.

– Den som ska föda barn måste ju kunna lita på att man kommer att få den vård och det omhändertagande som man behöver, säger Vänsterledaren Jonas Sjöstedt till Ekot i Sveriges Radio.

Överbeläggningar och långa resor för kvinnor som ska föda. Det är stora problem på förlossningskliniker runtom i landet.

Ekot i Sveriges Radio rapporterar att regeringspartierna nått en överenskommelse om ett extra tillskott till förlossningsvården i vårbudgeten. Överenskommelsen innebär att verksamheten kommer att få 500 miljoner kronor extra redan i år.

Ska gå till personal

V-ledaren Jonas Sjöstedt uppger för Ekot att tillskottet är ett krav som Vänsterpartiet drivit i förhandlingarna med regeringen.

– Det är en halv miljard kronor och det kommer framför allt att gå till personal. Att man kan ge bra arbetsvillkor, så att man kan behålla personal och att man kan se till att ha riktig bemanning över sommaren, säger V-ledaren Jonas Sjöstedt till Ekot.

Fick föda i bilen

Under vintern har bristerna i förlossningsvården debatterats flitigt på flera håll i landet. I februari stängde BB i Sollefteå. Det har lett till att många tvingas till långa resor för att föda. En av dem som drabbades på ett synnerligen påtagligt sätt var 22-åriga Emma. I slutet av februari fick hon föda sitt barn i bilen, på väg till förlossningskliniken i Örnsköldsvik.

”Allt gick bra fysiskt men psykiskt då? Är inte det minst lika viktigt? Vi som inte vill bo i storstäder, förtjänar vi inte bättre än såhär? Är detta 2017? Fan ta er politiker”, skrev Emma i ett uppmärksammat Facebookinlägg.

Enligt Jonas Sjöstedt krävs ett permanent resurstillskott till förlossningsvården. Det finns dock ingen sådan satsning i vårbudgeten. Under dagen träffade sjukvårdsminister Gabriel Wikström företrädare för sju landsting för att diskutera problemen på landets förlossningskliniker.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter och få lägre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

LÄS VIDARE

Emma, 22, tvingades föda sitt barn i bilen

ÄMNEN I ARTIKELN

Förlossningsvården

Regeringen

Jonas Sjöstedt

Gabriel Wikström

Vänsterpartiet