Terrorattacken i Stockholm

Han ska försvara misstänkte terroristen

Av: 

John Granlund

NYHETER

Den misstänkte terroristen Rakhmat Akilov misstänks ha mejat ner ett stort antal personer med lastbil.

Nu har han fått en försvarare – stjärnadvokaten Johan Eriksson.

– Jag försvarar inte brottet. Jag försvarar en person som just nu är misstänkt, säger han.

Advokaten Johan Eriksson

Stockholms tingsrätt förordnade strax efter lunch den namnkunnige advokaten Johan Eriksson som 39-åringens offentlige försvarare.

”Väldigt speciellt”

Han bekräftar att han tagit på sig uppdraget - och säger att det är ett speciellt mål som väcker mycket stor uppmärksamhet.

– Det är väldigt speciellt och det därför är det också väldigt viktigt att man förhåller sig till det som man brukar göra i mål. Att man inte dras med och hanterar det på något annat sätt. Men det är klart att det kommer att vara speciellt. Det kommer att vara ett enormt intresse i målet, säger Johan Eriksson.

Den 39-årige mannen misstänks ha kört en stulen lastbil i full fart längs den folkfyllda Drottninggatan i centrala Stockholm.

Fyra personer dog och ett 15-tal skadades.

Om sin roll att försvara 39-åringen säger Johan Eriksson:

– Jag försvarar inte brottet. Jag försvarar en person som just nu är misstänkt för brottet. Det ligger i min försvarargärning. Jag har försvarat många människor som har begått väldigt allvarliga brott så det handlar inte om att försvara själva gärningen. Det handlar om att försvara den person som är misstänkt för gärningen, säger han.

Ska träffa 39-åringen

Av handlingar från tingsrätten framgår att vice chefsåklagare Hans Ihrman, som leder förundersökniningen, anhöll den misstänkte 39-åringen klockan 01.15 i natt. Rubriceringen är ”terroristbrott” men också ”brott mot rikets säkerhet” nämns i handlingarna.

Åklagaren skriver i sin inlaga till tingsrätten att ”förhör planeras att hållas så snart som möjligt”.

– Jag vet att jag ska träffa min klient och det är det absolut viktigaste just nu. När ett förhör kan bli av har jag har jag ännu inga kommentarer om, säger Johan Eriksson.

Vid 17.30-tiden på lördagen meddelade Johan Eriksson att ett första förhör hållits med 39-åringen där han närvarat som försvarare.

– Jag har belagts med yppandeförbud och vill därför inte lämna några uppgifter över huvud taget just nu, säger Johan Eriksson.

ANNONS

Hitta ett bra avtal för dig när elpriserna rusar! Jämför nu.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

LÄS VIDARE

Rakhmat Akilov åtalas - Detta vet vi

ÄMNEN I ARTIKELN

Terrorattacken i Stockholm

Stockholm

Terrorism

Rakhmat Akilov