Politiskt förslag: Sex på betald arbetstid

Socialdemokraten Per-Erik Muskos vill se sex som möjligt friskvårdsalternativ.
Socialdemokraten Per-Erik Muskos vill se sex som möjligt friskvårdsalternativ.

Sex på betald arbetstid. Det är det nya friskvårdsförslaget från kommunalrådet Per-Erik Muskos i Övertorneå, skriver Norrbottens-Kuriren.

– Jag tror att många tycker det är pinsamt och det tycker jag är lite synd, säger han till Aftonbladet.

Personalen borde få ha sex på arbetstid – som friskvård. Detta nytänkande förslag lämnades som en motion under ett kommunfullmäktigemöte i Övertorneå i måndags. Bakom motionen står socialdemokraten Per-Erik Muskos, 42.

– I grunden har vi redan en friskvårdstimme sedan flera år tillbaka. Det har varit lite inofficiell diskussion kring om det ska vara tillåtet att ägna den åt sex. Jag ville få det utrett en gång för alla, säger Per-Erik.

Minskad befolkning

Han motiverar förslaget med att kommunen lider av minskad befolkning och underskott på födslar.

”Detta gör att barnafödande bör uppmuntras. Då sex dessutom är en ypperlig motionsform med dokumenterade positiva effekter för välbefinnandet bör kommunen slå två flugor i en smäll och uppmuntra personalen till att nyttja sin friskvårdstimme till att gå hem och ha sex med sin partner”, skriver han i motionen.

Tabubelagt ämne

Han vill att både ensamstående och personer i relationer ska få rätt att utnyttja sin friskvårdstimme på detta sätt. Han menar att det finns gott om studier som visar att sex är hälsosamt, men att ämnet är tabubelagt i Tornedalen.

– Vi är ett ganska konservativt ställe och jag tror att många tycker det är pinsamt. Det tycker jag är lite synd, säger han.

Sexuell jämställdhet

Trots att motionen möttes av en del skratt under sammanträdet är Per-Erik Muskos tydlig med att han menar allvar. Förutom befolkningsminskningen har han en jämställdhetstanke med förslaget.

– Torneå är inte ett ställe där man separerar, man bor tillsammans väldigt länge. Det finns en bild här, som jag hoppas inte stämmer, av att kvinnor ofta ställer upp på sex för mannens skull. Det ska vara en njutning för båda och får inte vara en äktenskaplig plikt. Jag tror att det här kan vara ett sätt att få mer tid för varandra, säger Per-Erik Muskos.

Publisert: