Torgny Lindgren

Författaren Torgny Lindgren död

Av: 

Benjamin Ekroth

NYHETER

Författaren och akademiledamoten Torgny Lindgren är död, meddelar Svenska Akademien. Han blev 78 år.

Författaren och akademiledamoten Torgny Lindgren är död, meddelar Svenska Akademien i ett pressmeddelande. Han blev 78 år.

Torgny Lindgren, född 1938, har varit ledamot av akademien sedan 1991 och har innehaft stol nummer nio.

Lindgren debuterade som författare 1965 med diktsamlingen ”Plåtsax, hjärtats instrument”. Han har skrivit ett trettiotal verk, framför allt romaner men även novellsamlingar och ett antal radiopjäser. De flesta av hans verk har handlingen förlagd till hans hemtrakter i det inre av Västerbotten.

Filmades av Bo Widerberg

Hans internationella genombrott kom med romanen ”Ormens väg på hälleberget” 1982. Romanen filmatiserades av regissören Bo Widerberg 1986 med Stellan Skarsgård i huvudrollen.

Så sent som 2016 medverkade Torgny Lindgren som författare till teaterpjäsen ”Ringleken”.

Författaren och tidigare programledaren för SVT:s litteraturmagasin ”Babel” Daniel Sjölin är känd som en stor beundrare av Torgny Lindgren och träffade honom också ett flertal gånger. Han minns en egensinnig och enastående författare, som kunde ge djup och tyngd åt det skenbart enkla, med stor känsla. Enligt Sjölin blev Torgny Lindgren bara bättre och bättre som författare med åren och skrev kanske några av sina bästa verk under 2000-talet – även om Lindgren ofta sa att han nu hade skrivit sin sista bok.

”Känns tomt”

– Det är en förstämning hos oss pessimister i dag – vi har förlorat ett lyckligt ansikte. Som han själv sa: ”Han ger pessimismen ett lyckligt ansikte”. Det känns tråkigt, verkligen. Han hade en egensinnig röst. Nu känns det tomt när han inte längre kan hota med att sluta skriva. Nu har livet avslutat författarskapet.

– Han hade en speciell glimt i ögat som förmedlade en värme från hans hjärta. Det kommer jag bära med mig, säger Daniel Sjölin till Aftonbladet.

Texten uppdateras.

Ironiska avståndAftonbladet nyheter: Wennman möter Thorgny Lindgren"Hoppa höjd - nästan lika kul som att skriva"
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Torgny Lindgren

Svenska Akademien