En död efter att personbil fastnat under lastbil

Medvetslöse föraren klipptes loss – sedan upptäcktes avliden passagerare

1 av 4
NYHETER

En personbil klämdes fast under en lastbil efter en kollision på E4 norr om Örnsköldsvik.

Efter att den medvetslöse föraren klippts loss och förts till sjukhus upptäckte räddningstjänsten en avliden passagerare.

– Hela passagerarsidan var kraftigt demolerad, säger räddningstjänstens inre befäl Åke Landfors.

Tipsa | Aftonbladet

Olyckan inträffade vid klockan 20 på söndagskvällen. En lastbil och en personbil kolliderade på E4 strax norr om Husum, norr om Örnsköldsvik.

– Det är en personbil som står under en lastbil, sa Åke Landfors, inre befäl vid Örnsköldsviks räddningstjänst, inledningsvis.

”Vi klipper isär bilen”

Personbilen ska ha varit kraftigt intryckt under det större fordonet – så att taket har tryckts in.

En ambulanshelikopter har landat mitt på vägen. Den dubbelfiliga vägen spärrades av helt och hållet, vilket orsakade en kö på upp emot en kilometer.

Vid 23.30-tiden ska ambulanshelikoptern ha lyft från platsen.

Efter att föraren förts till Norrlands universitetssjukhus i Umeå upptäckte räddningstjänsten en passagerare i bilen.

– Vad man kunde se från början fanns det bara en förare. Det tog ganska lång tid att få honom fri från vraket. När han var ute och de kunde undersöka mer såg de att det fanns en passagerare, som de inte kunde se innan. Hela passagerarsidan var kraftigt demolerad. Ambulanspersonal har konstaterat att passageraren är avliden, säger Åke Landfors.

Den avlidna personens anhöriga har underrättats om dödsfallet, säger Ann Lindqvist, befäl vid polisens regionledningscentral.

Uppges vara halt

Lastbilen och dess släp ligger i ett dike bredvid körbanan och räddningstjänsten verkar ha arbetat under släpet, berättar Jonas Forsberg, Aftonbladets fotograf på plats.

– Bilen måste nog ligga ner i diket med släpet ovanpå. Bakdelen på släpet pekar söderut så släpet måste ha gått runt på något sätt, säger han.

Uppgifter gör gällande att fordonen kom från varsin riktning.

En kvinna som sitter i en lastbil och köar vid olyckan berättar för Aftonbladet att det är väldigt halt i området. När hon körde ner för en backe ska det ha varit svårt att bromsa trots att hon höll låg hastighet.

– Svartis när den är som värst, säger hon.

Inträffade vid korsning

Exakt hur olyckan gick till är oklart. Motorvägen har ett mitträcke, men i närheten finns en korsning och där saknas räcke längs med en sträcka.

Trafikverket meddelar att olyckan har ”mycket stor påverkan” på trafiken. De skriver också att det är vått väglag på sträckan.

Senare meddelade sjukhuset att mannen som förts med ambulans är allvarligt skadad och inlagd på intensivvårdsavdelningen.

Mannen är i 55-årsåldern och hemmahörande i Örnsköldsvik.

Föraren av lastbilen anhölls i samband med olyckan för vållande till annans död och vållande till kroppsskada uppger Sundsvalls Tidning.

ARTIKELN HANDLAR OM