Livsfarlig manet invaderar stränder på Kanarieöarna

Av: Adam Westin

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Apollo varnar sina gäster på Kanarieöarna för portugisiska örlogsmän.

Så heter det manetliknande nässeldjuret som kan orsaka paralyserande smärta och i värsta fall leda till drunkning.

– Min sambo tog upp och höll en i handen, säger Helén Fransson.

1 av 3 | Foto: Läsarbild

Helén Fransson från Staffanstorp är på långsemester på Gran Canaria. Häromveckan när hon gick längs Playa del Inglés med sin sambo låg de blåskimrande manetbesläktade varelserna hela vägen längs den berömda stranden. Då visste hon inte att de har tentakler som besitter ett paralyserande gift.

– Vi tyckte att de var vackra, min sambo tog upp och höll en i handen. Sen kom polisen och varnade alla för att röra och vara nära dem. Det var först när jag kom hem och googlade som jag insåg hur giftiga de är, säger Helén Fransson.

Lyckligtvis gick det bra för Heléns sambo, och det har inte kommit till Utrikesdepartementets kännedom att någon svensk skulle ha kommit till skada efter den senaste invasionen av portugisiska örlogsmän, som arten kallas. Giftet är i sig inte tillräckligt kraftigt var att vara dödligt för människor, men smärtan kan vara så intensiv och paralyserande att en kontakt i värsta fall kan leda till drunkning.

Enligt resebolaget Apollo dyker det med jämna mellanrum upp brännmaneter kring Gran Canarias kuster. Det är vanligast att portugisiska örlogsmän dyker upp vintertid, i februari gick Apollo ut och varnade sina gäster på ön Fuerteventura. Enligt vittnesuppgifter till Aftonbladet har det fortsatt att dyka upp portugisiska örlogsmän på Gran Canaria i mars.

– Det är inte så att vi avråder från att bada men är det väldigt många på en gång så bör man inte gå ner i vattnet. Vi håller kontakt med lokala surfbolagen och hör med myndigheter vad det är som händer, säger Ann-Sofie Olsson, presschef på Apollo.

Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet, tycker att portugisiska örlogsmän är mycket fascinerande nässeldjur.

– De ser ju ut som maneter, men det är ingen riktig manet. Portugisiska örlogsmän är som en koloni av djur, som har en uppdelning. Vissa individer får vara fångsttentakler, vissa individer får vara könsorgan, den har även en gasblåsa som kan bli som ett segel och gör att de kan blåsa med vindar och driva med strömmar, säger Didrik Vanhoenacker.

Publicerad: