Två män skjutna i Malmö – en död

En man har skjutits ihjäl i stadsdelen Segevång i Malmö. En annan man är allvarligt skadad.

Den avlidne hittades i en kraschad bil, den andre i en närliggande lägenhet.

– Jag hörde fem snabba skott. Först tänkte jag att det var fyrverkerier, men sedan förstod jag att det var någon som sköt, säger ett vittne till Aftonbladet.

Mordet är det femte hittills i Malmö i år.

Larmet om skottlossningen kom vid 22.13 på lördagen. Flera personer ringde in till larmcentralen efter att ha hört skott på Kronetorpsgatan i Malmö.

– Uppringarna säger att det hörts flera smällar. Vi åker dit med flera patruller och påträffar en skadad man utomhus. En polispatrull påbörjar första hjälpen, en annan säkrar platsen och spärrar av. En stund senare skickas ambulansen fram och den skadades förs till sjukhus, säger Calle Persson, presstalesperson vid polisen i region Syd.

Kort därefter hittades ytterligare en skottskadad man i en lägenhet på Segevångsgatan i närheten av brottsplatsen. Männen fördes i ambulans till sjukhus.

Skånes Universitetssjukhus pressjour uppger att den ene avlidit och att den andre är allvarligt skadad. Enligt uppgift till Aftonbladet var den avlidne mannen död vid ankomsten till sjukhuset.

Övergiven bil

De skjutna männen är i 20-25-årsåldern, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Innanför polisavspärrningarna på Kronetorpsgatan står en övergiven bil på snedden med ena dörren öppen. Bilen har kraschat in i minst en parkerad bil. Glassplitter ligger på gatan.

Polis på plats uppger för Aftonbladet att den avlidne personen påträffades i den kraschade bilen.

– Vi utreder vilken del bilen har spelat i det här dramat, säger Calle Persson.

Enligt honom har båda männen troligtvis skjutits utomhus på samma ställe på gatan. Männen har identifierats.

Är männen kända av polisen sedan tidigare?

– Jag vill inte gå in på det nu. Vi håller på att titta på dem, säger Calle Persson.

”Hoppade ner bakom disken”

Nawzad Hussein, 23, äger en restaurang som ligger precis där bilen med den skjutne mannen påträffades. Hans anställda höll på att plocka ihop för kvällen när skottlossningen bröt ut.

– Min bror och pappa var där när det hände. Min bror höll på att stänga. De hörde skott på gatan och hoppade ner bakom disken, där de gömde sig tills polisen kom, säger han.

– Min bror är skakad av händelsen och vill helst inte prata om det.

Vittne: tre män lämnade platsen

En boende i området säger sig ha hört fem snabba skott.

– Först tänkte jag att det var fyrverkerier, men sedan förstod jag att det var någon som sköt och då gick jag ut, säger personen till Aftonbladet.

Personen såg tre män lämna platsen.

– Jag såg en kille springa mot Sege park och hur två killar sprang söder ut på Kronetorpsgatan. Sedan kom en bil i full fart och körde norrut på Kronetorpsgatan. Den höll hög fart, säger vittnet.

Ingen gripen

Polisen utreder skottlossningen som mordförsök och mord.

Ingen misstänkt gärningsman har gripits.

Under kvällen och natten har polisen genomfört vittnesförhör. Tekniker och även vapenhund har undersökt platsen. Lägenheten där den skadade mannen fanns har genomsökts och polisen har knackat dörr i området.

Vid 02.30-tiden meddelade polisen att kriminaltekniker fortfarande arbetade på brottsplatsen. Den krockade bilen har tagits i beslag för vidare teknisk undersökning.

Kronetorpsgatan är avspärrad så länge arbetet pågår.

”Känns hemskt”

Ali, som jobbar på en restaurang i området, berättar att det vanligtvis är lugnt i stadsdelen.

– Tyvärr har det blivit normalt med mord i Malmö. Det som är onormalt är att det har hänt här. Segevång är ett ganska lugnt område med trevliga människor. Det är nästan så att alla känner alla här, säger han.

– Jag har jobbat här i 13 år och ingen har någonsin blivit skjuten här på Segevång. Jag tror att detta har att göra med de andra skjutningarna som varit i Malmö nu. Det här känns hemskt.

Mordet är det femte hittills i Malmö under 2017.

Bland de tidigare morden finns dödsskjutningen av 16-årige Ahmed Obaid vid en busshållsplats i Rosengård den 12 januari samt dödsskjutningen av en 23-årig man utanför en restaurang på Möllevångstorget den 12 februari.

Förra året mördades elva personer i staden, vilket är en toppnotering.

Publisert: