Pojkarna i Olofström bara 13 år gamla – gick på samma skola

1 av 6
NYHETER

OLOFSTRÖM. En pojke avled. En pojke greps av polisen.

Båda bara 13 år gamla, och skolkamrater på högstadieskolan i Olofström.

Pojken som misstänks för mord alternativt dråp har ännu inte hörts av polisen, som under fredagen fortsatte med den tekniska undersökningen av platsen.

Polisen har ännu inte bekräftat att det var en kniv som användes vid dådet, utan Robert Loeffel, presstalesperson för polisområdet sydvästra Götaland, säger bara att det var ”ett tillhygge”.

Då det är så unga människor inblandade, kommer polisen överlag att fortsätta att vara sparsamma med sina kommentar.

Det var strax efter klockan 16 på torsdagen som larmet kom om ett knivslagsmål strax utanför Olofström i västra Blekinge.

På platsen hittades två skadade pojkar, 13 år gamla. En av dem fördes till Centralsjukhuset i Kristianstad, men hans liv gick inte att rädda.

– Han kom in knivskadad och har avlidit. Pojkens anhöriga är underrättade om dödsfallet, sa Anna Möller på Region Skånes presstjänst i går kväll.

Den andra pojken, även han 13 år gammal, fick vård på plats och greps sedan av polis, misstänkt för brott. Förhör hölls under kvällen, men inte med den misstänkte pojken. På grund av hans ålder har han omhändertagits av Olofströms socialtjänst.

– Det finns ett regelverk för hur det ska hanteras – icke straffmyndiga personer är en person som vi inte får förvara i arrestlokaler eller inlåst hos oss. Det är socialförvaltningen som sköter detta, säger Anders Knutsson, lokalpolisområdeschef.

”De gick på samma skola”

På fredagsmorgonen vajar flaggorna på halv stång i hela Olofström. Först hissades flaggan utanför högstadieskolan Högavångsskolan.

Kommunens krissamordnare, Per Drysén, bekräftar för Aftonbladet att båda pojkarna var elever på skolan.

– De gick på skolan, i samma årskurs, säger Per Drysén.

Högavångsskolan ägnar dagen åt krishantering och har stängt dörren för alla utomstående.

På fredagsförmiddagen höll Olofströms kommun en presskonferens med anledning av gårdagens händelser.

– Vi kommer att vidta en rad åtgärder i kommunen, säger Per Drysén.

Skolchefen Margaretha Gabrielsson i Olofström berättar om ett svårt arbete i morse när personalen skulle berätta för eleverna om vad som hade hänt. Skolans elevhälsoteam har samlats och finns till stöd.

– Många reagerar med sorg och bestörtning. Det här är någonting som man absolut inte vill uppleva. Från skolans håll får man vara professionell och ta fram de rutiner man har i skolan och vara medmänsklig.

Margaretha Gabrielsson uppger att en minnesplats anordnats i ett klassrum på skolan.

– Vi har en plats i ett av klassrummen, en bok, lite ljus, där personal och elever kan gå in. Sen hade tyst minut klockan nio på morgonen, säger hon.

Stort område avspärrat

Polisen har inlett en förundersökning om mord, alternativt dråp. På torsdagskvällen inledde polisen en teknisk undersökning. Initialt gjordes detta, med tekniker och hund, på en gräsplätt utanför ett bilmuseum längs med väg 116, strax söder om Olofström.

Mot natten flyttades den tekniska undersökningen en bit in i skogen. På fredagsmorgonen var fortfarande ett cirka 100 gånger 100 meter stort område i skogen avspärrat i väntan på fortsatt teknisk undersökning.

Exakt vad som ska ha hänt är ännu oklart, och polisen är fortsatt mycket förtegen med uppgifter.

– Det är med anledning av de inblandades ålder, säger Anders Knutsson.

Under dagen kommer polisen att finnas på plats både i pojkarnas skola och i samhället i stort. Enligt Anders Knutsson handlar det om att försöka stötta – men också att förebygga fler brott.

– Det finns naturligtvis med i vår hot- och riskbedömning och det är därför vi måste vara här, säger han till Aftonbladet.

ARTIKELN HANDLAR OM