Nytt sopbråk i Stockholm – anklagelser om saboterade nycklar

NYHETER

Soporna samlas återigen på hög i Stockholm.

Kommunen hävdar att man fått saboterade nyckelknippor från den förre entreprenören, Liselotte Lööf.

– Det absolut största problemet som vi har är nycklarna, säger enhetschefen Katarina Johansson.

Liselotte Lööf betraktar anklagelsen som förtal.

1 av 4 | Foto: LÄSARBILD

Efter sommarens stora strejk samlas sopor återigen på hög i Stockholm.

– Det är kaotiskt. Det luktar hemskt i hela trapphuset. Vi är tre olika fastigheter som delar på soprummet, och har även en stor restaurang och en kebabrestaurang i huset, säger Adriana Prieto.

Adriana Prieto berättar att soporna inte hämtats i hennes fastighet på Ringvägen på Södermalm i Stockholm på elva dagar.

– Vi har stora problem framförallt på Södermalm, men även på Östermalm och i norra Vasastan, säger Katarina Johansson, enhetschef på Stockholm vatten och avfall.

Vild strejk i juli

Sedan den 1 oktober gäller en ny upphandling mellan Stockholm stad och företagen som ska sköta sophämtningen; Reno Norden och Suez. Upphandlingen inleddes 2014 och var tänkt att träda i kraft den 1 april, men överklagades till Förvaltningsrätten.

Under juli månad gick sophämtare från Reno Norden och senare Liselotte Lööf ut i vild strejk, som var mycket uppmärksammad i media.

Strejken sägs ha utlösts av att Reno Norden skulle göra en nyckelinventering, och slutade i en massuppsägning.

”De hittar inte till soprummen”

Nu är det återigen problem med sophämtningen i Stockholm stad, efter omgörningen den 1 oktober. Ännu en gång står nycklarna i fokus.

Till Aftonbladet kommer rapporter om sophögar bland annat på Södermalm, i Vasastan och i närförorten Högdalen.

– Det är kaos, eftersom de inte hittar till soprummen i fastigheterna. i måndags var jag hemma från jobbet för att släppa in dem med min nyckel – men då kom de aldrig och hörde inte av sig alls, säger Adriana Prieto.

Även restaurangen Rost på Södermalm rapporterar om problem.

– Det som vi reagerade på var att de inte har någon koll, de här unga människorna som åker runt med sopbilarna. De hade två stora nyckelknippor och prövade nycklarna en efter en, säger Zannah Parmenius som driver restaurangen Rost.

Största problemet är nycklarna

Att det skulle uppstå vissa problem i början var väntat, enligt Katarina Johansson. Bland annat då många av sophämtarna är nyanställda.

– Det är väldigt få av de gamla som gått med på den nya entreprenören. Så att det är helt ny personal innebär också att det blir en inkörningsperiod, säger Katarina Johansson.

Det största problemet, enligt Katarina Johansson, är att nycklarna till soprummen överlämnats i oordning från den förra entreprenören Liselotte Lööf.

– Det absolut största problemet som vi har är nycklarna. Vid varje entreprenörsbyte har vi nyckelöverlämning och kvittens. Då ska de vara uppmärkta - och det var de inte vid den här överlämningen, säger Katarina Johansson.

Säkerhetsavdelningen undersöker nu om man ska gå vidare med en polisanmälan, uppger Katarina Johansson.

– Ett av problemen är att det sitter väldigt mycket nycklar som inte leder någonstans, som vi kallar för blindgångare, säger Katarina Johansson.

Är det ett rent sabotage?

– Ja, det kan man säga. 

Liselotte Lööf: ”Förtal”

Det var den tidigare entreprenören Liselotte Lööf som överlämnade nycklarna. I ett uttalande vänder man sig kraftigt mot anklagelserna om att ha saboterat knipporna.

”Det är en absurd tanke, som vi betraktar som förtal. Vi har inte blivit kontaktade av någon som gjort dessa påståenden eller fått ta del av någon form av bevis” skriver LL-bolagen i ett uttalande.

För att rädda situationen uppger Stockholm vatten och avfall att man tagit in extra personal på sin kundtjänst. De som har problem uppmanas att höra av sig. Det ska även skickas ut ambulerande sopbilar där folk kan slänga sina sopor.

Katarina Johansson säger att Stockholm vatten och avfall bara beskrivit den uppkomna situationen, och vad det får för konsekvenser för deras kunder.

– Om Liselotte Lööf anser att det är ett förtal får det stå för dem.

 

Aftonbladet har varit i kontakt med företrädare för Liselotte Lööf och Reno Norden, som hänvisat till vd på respektive företag. Ingen av dem har återkommit.

ARTIKELN HANDLAR OM