Zelenskyj: Förväntar mig positiva EU-besked

TT-AFP

Publicerad 2023-05-09

Volodymyr Zelenskyj riktar skarp kritik mot EU-länder som infört handelsrestriktioner mot Ukraina när han tar emot EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i Kiev.

Ukraina förväntar sig positiva besked om ett framtida ukrainskt EU-medlemskap inom kort, enligt presidenten.

Polen, Ungern, Slovakien, Bulgarien och Rumänien har begränsat importen av ukrainska jordbruksprodukter, framför allt spannmål. Orsaken: upprepade klagomål från den egna jordbrukssektorn om svårigheten att konkurrera med det stora inflödet från öst.

Under en pressträff med von der Leyen på tisdagen säger Zelenskyj att Ukraina förväntar sig att EU griper in och stoppar alla restriktioner ”så fort som möjligt”.

– Alla restriktioner gentemot våra exporter är totalt oacceptabla just nu. De stärker bara angriparens kapacitet, säger Zelenskyj.

Han uppmanar även återigen till snabbare leveranser av militärt materiel till krigets Ukraina.

Ukraina slopar segerdagen

Ursula von der Leyens Kievbesök sammanfaller med Europadagen, en dag då EU firar fred och enighet.

”Fint att vara tillbaka i Kiev. Där värderingarna vi håller kära försvaras varje dag. Det är därmed en passande plats att fira Europadagen”, skrev von der Leyen på Twitter efter ankomst på tisdagsmorgonen, ackompanjerat av en bild tagen på en tågperrong i Kiev.

EU-basen anlände till den ukrainska huvudstaden med nattåg från Polen.

Den 9 maj firas även den ryska segerdagen till minne av Nazitysklands kapitulation i andra världskriget. Tidigare firade även Ukraina segerdagen den 9 maj, men till följd av kriget meddelade president Volodymyr Zelenskyj under gårdagen att landet flyttar sin segerdag till den 8 maj. Den 9 maj ska Ukraina, liksom EU och andra europeiska länder, hädanefter i stället fira Europadagen.

Ett år av kandidatstatus

Europadagen är en högtidsdag som inom EU firas till minne av den 9 maj 1950, då Frankrikes dåvarande utrikesminister Robert Schuman lade fram sin Schumandeklaration som blev grunden till det som först kallades Kol- och stålunionen och senare EG och EU.

Trots att det snart gått över ett år sedan EU beviljade Ukraina kandidatstatus till unionen har – till Ukrainas stora förtret – förhandlingar om ett ukrainskt medlemskap lyst med sin frånvaro.

– Det är dags att ta ett positivt beslut angående inledandet av förhandlingar om Ukrainas EU-anslutning, säger Zelenskyj under tisdagens pressträff i Kiev.

Ukraina förväntar sig positiva besked i samband med EU:s toppmöte i juni, tillägger presidenten.

ANNONS