Högerextremister samlas för att störa förbjuden prideparad

Publicerad 2022-09-17

Myndigheterna förbjöd Europrideparaden genom Belgrad – men arrangörerna tänker tåga i alla fall.

Samtidigt befaras högerextremister organisera sig för ”att agera mot hbt-progagandan”.

– Deras mål är inte en gayparad utan omskolning av våra barn, säger ledaren för högerpartiet Dveri.

Serbiens president Aleksandar Vučić meddelade nyligen att Europride i landet som skulle ägt rum den 17 september skulle ställas in, vilket flertalet serbiska medier rapporterade om.

På tisdagen förbjöd regeringen paraden med motiveringen ”risk för våld”, skriver Balkan Insight. Detta till följd av att högerextrema, anti-lbtq+-grupper meddelat att även de skulle marschera samma dag. Polisen förbjöd även detta.

I samband med att arrangörerna för Europride gått ut med att paraden kommer bli av som planerat, har nu flera högerextrema grupper meddelat att de kommer protestera på lördagen, även de trots förbudet.

På sociala media uppmanar högerextremister nu folk att samlas utanför flera kyrkor. Den stora sammankonsten är planerad framför den stora St Sava-kyrkan i centrala Belgrad.

”Försvara oss mot hbt-propaganda”

I ett telegram uppmanade den nyfascistiska organisationen ”Serbisk aktion” människor att vara i beredskap.

”Ortodoxa serber som deltog i den trefaldiga magnifika promenaden och bönen får inte somna nu, utan noga övervaka situationen och vara redo att agera på lördag om det skulle behövas”, skrev de med hänvisning till en tidigare anti-Europride-promenad.

Tidigare i veckan uppmanade även ”People’s Patrols”, en främlingsfientlig högerorganisation, känd för att attackera migranter och flyktingar, människor att samlas i stadens centrum tidigt på lördagen. Detta för att förhindra de ”luriga” Europride-arrangörerna från att agera.

En serbisk parlamentsledamot och ledare för högerpartiet Dveri, Bosko Obradovic, uppmanade även han att folk skulle vara ”vaksamma”.

– Vi måste vara redo att gå ut igen och igen för nya familjepromenader för att försvara våra barn från hbt-propaganda. Deras mål är inte en gayparad utan omskolning av våra barn, och det måste kristna, familjen och det traditionella Serbien veta och förhindra, sa han på onsdagen.

Om Europride hålls trots förbudet är det ett bevis på att Serbien är en EU- och Nato-koloni, hävdar han.

EuroPride trots förbud

Arrangörerna förblir optimistiska att prideparaden kommer bli av på lördagen och har nu gått ut med en ny alternativ rutt för Europride. Den planeras att gå av stapeln från författningsdomstolen till Tasmajdan sportcenter i Belgrad, där en musikkonsert kommer hållas.

– Vi insisterar att Europride ska hållas som vi planerat; det var inte en enda incident under pride-veckans fyra dagar. Vi har blivit satta i en situation där vi inte har ett val; trots polisförbudet, så kommer vi att samlas, säger Goran Miletic, en av arrangörerna till tidningen.

Vid lunchtid på lördagen gav Serbiens premiärminister Ana Brnabić grön flagg till paraden. Brnabić kan ”garantera säkerheten för alla deltagare”, skriver arrangörerna på Twitter.

Prideparaden är planerad, trots fortsatt förbud, att starta klockan 17, lokal tid.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln