Nu kommer hovrättsdomen om mordet på Adriana

TT

Publicerad 2023-12-22

Blomstertåg till Adrianas minne i Stockholm den 2 augusti 2022, på dagen två år efter mordet på den tolvåriga flickan. Arkivbild.

Tolvåriga Adriana smet ut i sommarnatten för att köpa hamburgare men hamnade mitt i en gänguppgörelse.

Tre män dömdes i tingsrätten till livstid för mordet på flickan – på fredagen faller hovrättsdomen.

Natten till den 2 augusti 2020 rullar en bil in på en bensinmack i Norsborg söder om Stockholm. Flera vapen riktas ut genom sidorutorna innan kulorna börjar vina i riktning mot en intilliggande snabbmatsrestaurang.

Där står två män kopplade till ett för gärningsmännen rivaliserande gäng. De klarar sig oskadda. Det gör inte tolvåriga Adriana, som gett sig ut för att äta hamburgare med sina vänner.

Bakgrunden till skjutningen är enligt åklagare Anna Svedin en konflikt mellan det polisen kallar Maygrupperingen och deras fiender i Vårbynätverket och den allierade Norsborgsgrupperingen.

Gärningsmännen kopplas till Maygrupperingen medan de tilltänkta offren hör till Norsborgsgrupperingen.

Urskillningslös automateld

Tre män, i dag 25, 31 och 33 år gamla, dömdes i april till livstids fängelse för det uppmärksammade mordet, samt för mordförsök på sju andra personer som befann sig i skottlinjen. De döms även att betala skadestånd till flera målsägare, bland annat 800 000 kronor till Adrianas föräldrar.

– När man skjuter med automateld urskillningslöst vid en parkeringsplats där det finns massor av människor, man hittade 21 hylsor, och där en person dessutom dör, då blir det livstid. Det är ingenting att diskutera, sade Tore Gissin, chefsrådman vid Södertörns tingsrätt, när domen förkunnades.

Männen har förnekat brott och överklagade domen till Svea hovrätt, där förhandling har hållits under hösten.

”Tät väv”

Det saknas direkt bevisning i målet. I stället har åklagaren presenterat vad hon kallar en ”tät väv av varandra oberoende indirekta bevis” som pekar på männen. Av störst betydelse är enligt åklagare chattar som visar kommunikationen mellan männen innan och efter mordet.

Andra pusselbitar är den vita Audi som användes vid mordet och en musikvideo där både bilen och ett av mordvapnen figurerar.

Även tingsrätten anser att bevisen ”bildar ett mönster som gör det mycket osannolikt att de nämnda personerna inte satt i Audin”.

På fredagen klockan 11 meddelar hovrätten sitt beslut.

ANNONS