Kylan dröjer kvar – men påskvärmen kan komma

Linnéa Engholm/TT

Publicerad 2023-04-02

Våren låter vänta på sig i stora delar av landet. Arkivbild.

Våren låter vänta på sig i stora delar av landet. I inledningen av påskveckan ger högtrycket som täcker Sverige soligt men svalt väder på många håll.

Påsken kan dock bjuda svenskarna på lite värme.

Kylan håller fortfarande ett fast grepp om stora delar av landet, och även i söder har det nattetid varit minusgrader.

– I de sydöstra delarna av landet är dygnsmedeltemperaturen under eller mycket under det normala, men det området krymper, säger Katarina Andersson, jourhavande meteorolog på SMHI.

Lättnad i väst

I sydväst har det också varit ovanligt kallt, men där kommer vändningen lite tidigare. Götaland får mer normala temperaturer redan i början av veckan – och sedan kommer mer värme.

– Det kommer i och för sig att dröja några dagar innan vi är riktigt där, det blir in under påskhelgen som det ser ut nu. Men i södra delarna lite tidigare.

Prognosen för påsken är fortfarande osäker, men det verkar bli hyfsat väder i hela landet, säger Katarina Andersson.

– Det ser ut att bli lite mildare – i alla fall någorlunda högtrycksbetonat och soligt på långfredagen. Sedan kanske det kan vara lite mer varierat i norr på påskafton.

– Det är inga fantastiskt höga temperaturer, men man kanske kan komma upp i tio grader i Götaland.

Fjällvädret i påsk

De som tar sig till fjällen för en påsk i skidbackarna ser ut att få bättre väder från påskafton och framåt med högre dagstemperaturer och minusgrader på nätterna.

Om det ger bättre eller sämre förutsättningar för en skön dag i backen kan dock inte Andersson svara på.

– Det som oroar lite är att det blir lite mildare och möjligtvis kan komma lite blötsnö eller regn i början på påskhelgen. Sedan ser det ut att bli varierande molnighet och inte fullt lika kallt, så det beror på om man gillar slask eller kallsnö, säger hon.