Meteorologen: Potentiellt en snöfabrik inför jul

Med tre veckor till jul siar SVT-meteorologen Nitzan Cohen en vit jul i stora delar av Sverige.

– Veckan inför jul kan potentiellt bli lite av en snöfabrik, säger han.

Men det finns en osäkerhetsfaktor – det kan också bli regn.

Ett utbrett snötäcke kan komma att ligga över många län i jul, enligt meteorologen Nitzan Cohen som vågat sig på en långtidsprognos i SVT.

– Chanserna ökar för en vit jul i stora delar av landet. Men det finns en osäkerhetsfaktor i allt det här. Det kan bli fel, säger han till Aftonbladet.

”Brukar bli ganska ostadigt”

Några saker att ha koll på när vi dyker in i prognosen – vi lunkar på i vecka 48 just nu, julafton är i slutet av vecka 51. Och en viktig sak att komma ihåg:

– När man tittar på längre sikt måste man vara översiktlig. Det kan komma väder från olika håll som jag inte kan förutse, eftersom de bildas i närtid, säger Nitzan Cohen.

SVT-meteorologen Nitzan Cohen
SVT-meteorologen Nitzan Cohen

Under vecka 49 och 50 kommer kall luft strömma in från norr, enligt meteorologen. Minusgrader är på väg och det finns potential för snöbyar. Och på kalluften ser det ut att komma mildluft från söder.

PLUS: Knepen som räddar dig från en elprischock i jul

När kalluft och mild- eller varmluft möts kan det leda till rejäla snöfall. De skapar lite av ett symbios. Kalluften ger kyla till mildluften, som kan bära större mängder nederbörd. Vips. Så har mildluftens regn förvandlats till snö.

– När luftmassorna möts brukar det bli ganska ostadigt. Så veckan inför jul kan potentiellt bli lite av en snöfabrik. Men det kan också innebära regn, om mildluften kommer för nära den sydligaste delen av Sverige.

För några veckor sedan i Stockholm.
För några veckor sedan i Stockholm.

Det får alltså inte vara för milt, för då blir det regn i stället för snö. Och det får inte vara för kallt, för då blir det inte så mycket nederbörd.

– Ska det bli mycket snö och ett utbrett snötäcke så det blir en vit jul i så gott som hela landet. Då kommer vi behöva ligga lite på gränsen vid ett par tillfällen.

Bild från Malmö 2016.
Bild från Malmö 2016.

Grönlandsblockad

Den så kallade Grönlandsblockeringen ser ut att försvagas under vecka 51, säger Nitzan Cohen. Det innebär att lågtryck kommer in över södra Europa, och trycker mildluft norrut mot Sverige. Därmed kan det komma snö över södra delarna av Sverige.

– Försvagningen tror jag att kommer hända under vecka 51. Då är frågan, hur långt norrut kommer den där mildluften.

Kanske kommer det att se ut så här på gatorna hos dig i jul.
Kanske kommer det att se ut så här på gatorna hos dig i jul.

Balansen mellan kallt väder och tillfälligt mildare luft behöver vara precis rätt. Om den är det, kan även delar av Skåne och västkusten få en vit jul, vilket sällan händer.

– Någon snö kommer vi definitivt att få under kallperioden. Frågan är bara var och hur mycket. Större delen av Norrland kommer definitivt vara snötäckt och jag tror att stora delar av Svealand kommer vara det. Frågan är hur det kommer bli i södra delen av landet.

Det kan kännas extra mysigt att vara inne och pynta granen när det är snöigt ute.
Det kan kännas extra mysigt att vara inne och pynta granen när det är snöigt ute.
Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN