EU-chefen: Vi kan tvinga Ryssland att betala

Av:  TT

Ursula von der Leyen. Bild från mitten av november.
Ursula von der Leyen. Bild från mitten av november.

EU-kommissionen vill skapa en specialdomstol för att hantera ryska brott i Ukraina. Och omvärlden kan tvinga Ryssland att betala tusentals miljarder för kriget, säger ordförande Ursula von der Leyen.

– Vi fortsätter att stödja Internationella brottmålsdomstolen (ICC), men föreslår att en speciell domstol – stödd av FN – upprättas för att utreda och väcka åtal för Rysslands aggressionsbrott, säger hon i ett videotal.

ICC är ett bra exempel på hur svårt det är att komma överens om dylika internationella instanser. Viktiga länder som Israel, USA och Ryssland anser sig inte lyda under ICC. von der Leyen understryker att en ny domstol måste ha stort stöd.

– Vi är beredda att arbeta med det internationella samfundet för att få bredast möjliga stöd för denna specialdomstol, försäkrar hon.

Enligt EU-ordföranden har Rysslands invasionskrig hittills medfört kostnader på minst 600 miljarder euro (6 550 miljarder kronor). Samtidigt har motsvarande 300 miljarder euro av de ryska valutareserverna utomlands beslagtagits. Ytterligare miljarder har konfiskerats från ryska oligarker. Alla dessa pengar bör komma ifråga för skadestånd och återuppbyggnad, enligt von der Leyen.

– Vi kan tvinga Ryssland att betala, säger hon.

– Vi kommer att arbeta på en internationell enighet om hur detta ska fungera.

Publisert: