Rysk militärhök: ”Putin kommer fly för sitt liv”

Publicerad 2023-02-12

Igor Girkin, 52, startade Rysslands krig i Donbass 2014.

Nu attackerar han Putin, och beskriver honom som en fegis.

– Det är obegripligt att Girkin fortfarande lever, säger överstelöjtnant Joakim Paasikivi.

Följ ämnen
Ukraina

Igor Girkin, alias Strelkov (som betyder ”skytt”), är en tidigare rysk FSB-officerare som stred i Tjetjenien och Transnistrien, ledde annekteringen av Krim, ingick i första vågen av ryska soldater i Donbass och under tre månader 2014 var försvarsminister i den självutropade Donetsk-republiken.

Numera är han inflytelserik rysk militärbloggare med 792 000 följare på meddelandetjänsten Telegram. Militärbloggarna – eller ”krigskorrespondenterna” som de kallas på ryska – är ett antal krigsnördiga hökar som är kända för att kräva hårdare tag i Ukraina. De kritiserar ofta militärledningen, men inte Putin.

Igor Girkin som försvarsminister 2014 och som militärbloggare 2022.

Västliga analytiker brukar hävda att militärbloggarna tillåts kritisera militärledningen och krigsutvecklingen för att deras kritik i själva verket understödjer Putin eftersom presidenten aldrig kritiseras, bara de som misslyckas med att utföra hans order.

Därför var det okej när Igor Girkin förra året krävde att försvarsminister Sergej Sjojgu skulle arkebuseras för sina misstag.

Men i måndags passerade Girkin en röd linje, när han lade ut en video på Telegram där han vände sig direkt mot Putin och beskrev honom som en ynkrygg:

– För Putin kan det uppstå en önskan att fly, när situationen blir riktigt kritisk. Den psykiska kategori som han tillhör gör att han i en sådan situation troligen kommer att drabbas av panik, och då kan han helt enkelt försöka hoppa av för att rädda sitt liv, ungefär som Janukovytj, säger Girkin i videon.

Överstelöjtnant Joakim Paasikivi

Överstelöjtnant Joakim Paasikivi är förvånad över uttalandet:

– Jag tror inte längre att han är en ventil, med tanke på att han kritiserar Putin direkt. Det är obegripligt att han fortfarande lever, säger Paasikivi.

Stefan Ingvarsson, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier, är också överraskad:

– Girkin gick över den yttersta röda linjen – att inte kritisera presidenten — när han jämförde honom med den tidigare ukrainske presidenten Janukovytj, som störtades 2014 i Kiev och tvingades fly till Ryssland.

Vladimir Putin.

Ingvarsson konstaterar att det finns många spekulationer kring vilka länder som skulle kunna ta emot Putin som flykting, allt från Venezuela och Kuba till olika afrikanska länder, men han poängterar att det är just spekulationer, och säger:

– Det intressanta från mitt perspektiv är ju att detta över huvud taget diskuteras någonstans i marginalen av den ryska offentligheten bland de ganska många krigskorrespondenterna.

– Men vi ska inte överbetona deras politiska betydelse. Detta är verkligen en marginal, som några fåtal procent på yttersta högerkanten stödjer. Det intressanta är att den marginalen får hållas, i ett annars allt mer repressivt och totalitärt samhälle, säger Ingvarsson.

Igor Girkin är ultranationalist och vill se ett nytt tsardöme.

Igor Girkin är ultranationalist och vill se ett nytt tsardöme. Ingvarssons förklaring till att Girkin inte gripits av Putins män är enkel:

– Jag kan förstå att de är oroliga för att skapa martyrer.

En annan förklaring, enligt Ingvarsson, kan vara att Girkin är köpt av Kreml i syfte att vara en ventil för extremister, och att han då måste tillåtas komma med hård kritik för att vara trovärdig.

Den senaste veckan har Girkin också sagt att utan en ny mobilisering ”klarar vi inte att krossa Ukraina”. Överstelöjtnant Joakim Paasikivi håller med:

– Vi har inte sett någon ny mobiliseringsvåg. Ryssarna kan säkert göra lokala taktiska framsteg, men jag tror inte att de kan få ett operativt genombrott. Det verkar som att ryssarna möjligen har överskattat sin förmåga igen. Men vi får se, säger Paasikivi.

Många länder i Västvärlden har belagt Igor Girkin med internationella sanktioner. En holländsk domstol har också dömt Girkin i hans frånvaro till livstids fängelse för mord på 298 människor – passagerarna ombord på Malaysia Airlines Flight 17 som sköts ner och kraschade i östra Ukraina 2014.

Skadade ryska stridsvagnar i Ukraina.