Nu ska Marwa, 9, utvisas – trots nya beslutet

avIsabelle Nordström, Maja K Nilsson

Mamman har fått ensam vårdnad om Marwa, 9.

Men nu har Migrationsverket ändå beslutat att hon ska utvisas ensam till Marocko.

– Det är två mycket ledsna personer här, berättar Kristina Fredriksson, vän familjen.

1 av 3 | Foto: Stefan Jerrevång
Nioåriga Marwa med sin mamma Ouafae.

Det var i januari som Aftonbladet först rapporterade om nioåriga Marwa som skulle utvisas ensam till Marocko. I tre år har hon bott tillsammans med sin mamma Ouafae, 37, styvpappa och tre syskon Sverige.

– Marwa har inga andra släktingar, förutom en sjuk gammal mormor i Marocko, säger familjens advokat Baharak Vaziri.

Men Migrationsverket beslutade att flickan inte skulle få stanna. Orsaken var att man inte kunnat komma i kontakt med hennes biologiska pappa och de marockanska myndigheterna vet inte ens om han lever.

Ingen i Marwas familj har haft kontakt med på många år, men Migrationsverket kunde inte utesluta att han skulle ha något emot att pappan skulle ha något emot att flickan fick uppehållstillstånd i Sverige.

– Jag har aldrig träffat honom, jag vet inte ens hur han ser ut, säger Marwa, när Aftonbladet träffade henne i vintras.

Växte upp i Marocko

Marwa är uppvuxen i Marocko hos sin mormor och morfar medan mamman bott många år i Syrien. Mamman och hennes nya syriska familj har redan fått uppehållstillstånd och nu var planen att familjen skulle återförenas.

Efter att Marwas fall uppmärksammades beslutade Migrationsverket att utvisningen skulle stoppas på obestämd tid eftersom det inte fanns ett ordnat mottagandet för henne i hemlandet.

Advokat Baharak Vaziri tog sig an fallet och drev igenom i tingsrätten att Marwas mamma Ouafae Zaghtour fick ensam vårdnad om dottern. De trodde då att problemet var löst och att det inte fanns någon tvekan om att flickan skulle få stanna i Sverige.

Ska skickas till Marocko ensam

Men 15 juni fattade Migrationsverket ett annat beslut: Marwa ska utvisas till Marocko. Ensam.

– Mamman var jätteglad när brevet kom på posten och skulle öppna, sen blev hon jätteledsen. Hon hade aldrig kunnat föreställa sig det här. Ingen hade anat det. Det är två mycket ledsna personer här, säger Kristina Fredriksson.

Utvisningen ska ske till hennes mormor och morfar.

– Morfar ligger inne på sjukhus efter en stor operation och mormor har diabetes. Migrationsverket har aldrig varit i kontakt med dem, berättar Ouafae.

Enligt Karin Reslöw, enhetschef på Migrationsverkets förvaltningsprocess, så är det inte bara mormor och morfar i Marocko.

– Enligt våra uppgifter så finns det en stor familj där, berättar hon.

Men det är inget som är styrkt eller står med i beslutet från Migrationsverket.

Är det rimligt att splittra en familj så här?

– Vårt arbete är att göra en bedömning utefter de uppgifter som finns, och i den bedömningen så saknar hon identitetshandlingar.

Saknar id-handlingar

En dna-analys har i tidigare beslut konstaterat att att Marwa är dotter till Ouafae, men det är inte tillräckligt enligt Migrationsverket som efterfrågat id-handlingar.

– Dna-analys och identitet är två olika saker, dna:t styrker släktskap medan identiteten styrker nationalitet och personuppgifter, hon har inte kunnat styrka sin identitet vilket vi kräver, säger Karin Reslöw.

Marockanska ambassaden beviljar inte Marwa ett pass eftersom hon inte har något födelsebevis från Marocko.

– Hon kan enkelt få ut id-handligar i Marocko. Mamman kan åka med dit om det är så att hon inte vill åka själv, säger Reslöw.

Är det så enkelt, med tanke på att det inte går ens på ambassaden?

– Enligt våra uppgifter så ska det inte vara svårt att få id-handlingar i Marocko.

Men för fyrabarnsmamman Oueffe finns det ingen möjlighet att följa med.

– Hur ska hon ha råd? Först kostar resan och sedan behöver hon en advokat i Marocko bara det kostar ungefär 6000, säger Kristina Fredriksson.

”Jag kommer inte ge mig”

Marwas advokat Baharak Vaziri har aldrig sett något liknande fall.

– Det är högst anmärkningsvärt att en och samma myndighet kan ta två helt olika beslut. I tidigare beslut så styrktes identiteten genom DNA-analys. Marwas identitet är redan prövad det kan inte ändras i efterhand, säger Marwas advokat Baharak Vaziri.

– Jag undrar verkligen om handläggaren har läst tidigare beslut, det kan hon inte gjort, tillägger hon.

Vaziri arbetar nu med att skicka in överklagan till förvaltningsrätten.

– Jag var helt säker på att detta var avslutat. Mamman har fått ensam vårdnad och DNA-analysen har bevisat att Marwa är Ouafaes dotter. Det här är helt fel och skrämmande för hela rättssäkerheten. Jag kommer skicka in en överklagan till förvaltningsrätten imorgon. Marwa ska inte skickas tillbaka. Så är det bara. Jag kommer inte ge mig, säger Baharak Vaziri.

För Marwa avbröts sommarlovet abrupt med det nya beslutet. Det är en ledsen tjej som nu bara kan hoppas på överklagan.

– I sommar ska jag vara med mina kompisar, jag har de bästa bästa kompisarna här, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM