Anders Borg polisanmäls efter fylleskandalen

Polisen har inlett en förundersökning mot Anders Borg.

Han kan komma att misstänkas för sexuellt ofredande, olaga hot och eventuellt förolämpning.

– Jag bestämde mig att uppta en anmälan nu på morgonen efter att flera personer hört av sig till oss, säger Kristoffer Samsing, stationsbefäl på Norrmalmspolisen.

Polisen har inlett en förundersökning mot Anders Borg.
Polisen har inlett en förundersökning mot Anders Borg.

Efter att Anders Borgs fylleskandal avslöjades i går polisanmäldes han av en anonym person. Kristoffer Samsing, statstionsbefäl på Norrmalmspolisen, berättar att han på lördagsmorgonen läste noga igenom Aftonbladet och andra medier. Vid 08-tiden på morgonen bestämde han sig.

– Det har kommit till min kännedom att brott kan ha begåtts och då är jag skyldig att ta upp en anmälan, säger Kristoffer Samsing till Aftonbladet.

– Jag bestämde mig för att ta upp en anmälan efter att flera personer hört av sig till oss och sagt att de ville anmäla. Sedan tog jag del av ytterligare information genom att läsa tidningarna.

”Vi måste prata med den som kan misstänkas”

Brottsrubriceringen är sexuellt ofredande, olaga hot och eventuellt förolämpning.

Utredningen kommer att lämnas till den polisdistrikt där brottet kan ha begåtts, troligtvis polisen i norra Stockholm.

– Det är fortfarande relativt vaga uppgifter; exakt var det har skett och vilken tidpunkt. Vi får forska få fram uppgifterna. I någon form ska man också prata med den som kan misstänkas.

Kan han bli kallad till polisförhör?

– Det är oklart. Man kan prata med den som kan misstänkas telefonledes. Men det går inte att utesluta att han kan kallas till förhör. Det får någon annan förundersökningsledare, eventuellt åklagare, besluta om.

Kristoffer Samsing poängterar att ex-ministern i nuläget kan komma att misstänkas för brott.

– Det är en väldigt låg misstankegrad, lägre än skäligen misstänkt, man kan inte ens gripas för det här. I nuläget finns det ingen anledning att använda tvångsmedel mot den här personen. Och det kommer med största sannolikhet inte att finnas sen heller.

Inga målsägande

Samsing säger att han har gjort några snabba slagningar i polisens datasystem men att han inte har hittat några andra polisanmälningar mot Anders Borg. Inga målsägande eller andra vittnen verkar ha trätt fram heller. 

– Det är tusentals anmälningar gjorda över hela landet. De kan läggas in på på olika sätt. Det ingår i den här förundersökningen att kolla om det finns målsägande som har gjort anmälan. 

Polisen uppmanar eventuella offer och vittnen att höra av sig.

– Målsäganden måste vi prata med annars blir det svårt att bedriva en förundersökning, säger Kristoffer Samsing.

Publisert:

LÄS VIDARE