Rakhmat Akilov misstänks för hets mot folkgrupp

Rakhmat Akilov, 39, som misstänks för terrorattacken på Drottninggatan, har ofredat och betett sig illa mot häktespersonal vid flera tillfällen.

Han ska även ha gjort ”Hitlerhälsningar”.

De handlingarna har nu lett till att han blivit föremål för en förundersökning gällande hets mot folkgrupp.

Den 39-årige uzbeken Rakhmat Akilov är på sannolika skäl misstänkt för terrordådet på Drottninggatan i Stockholm den 7 april som kostade fem människor livet.

På kvällen efter lastbilsattacken kunde Akilov gripas i Märsta norr om Stockholm. Han fördes därefter till häktet på Kungsholmen. Under sin tid bakom galler har det rapporterats om ett flertal incidenter. Bland annat ska Akilov ha haft ett vasst föremål på sig och ha uppvisat ”aggressiva tendenser”.

Förundersökning inledd

Den 4 juni anmäldes Akilov för en incident där han vägrade lyda häktespersonalen. Han ska ha anklagat personalen för att vara rasister och gjort ”Hitlerhälsningar”, vilket Aftonbladet tidigare rapporterat om.

Händelsen har nu lett till en polisanmälan om hets mot folkgrupp.

”Av en incidentrapport från Kriminalvården (...) framgår att en intagen från sitt bostadsrum på häktet, i samband med att han på grund av sitt beteende vägrats gå på s.k. promenad, skrikit ”sieg heil” och ”heil Hitler” och ”pekat” med handen rakt ut. Han förefaller ha gjort detta för att irritera häktets personal”, står det skrivet i polisanmälan.

Den 30 juni fattades det beslut om att inleda en förundersökning mot Rakhmat Akilov gällande hets mot folkgrupp.

Ingen psykisk störning

Den 39-årige misstänkte terroristen har tidigare erkänt att det var han som körde lastbilen som dödade fem personer på Drottninggatan. Han har också genomgått en rättspsykiatrisk utredning. Den kom till slutsatsen att han inte lider av en allvarlig psykisk störning och kan dömas till fängelse.

I utredningen framgår att Akilov tidigare är helt ostraffad.

Psykologen skriver att ingenting tyder på en allvarlig psykisk störning:

”Möjligen kan Akilovs besvikelser och motgångar i livet ha haft större betydelse än vad han själv anger”.

Vice chefsåklagare Hans Ihrman begärde idag ytterligare tid för att utreda terrordådet. Det blir den tredje gången som åtalstiden förlängs och ny dag för att senast väcka åtal blir den 3 augusti. Beslutet fattas först efter en ny häktningsförhandling, som ska hållas i Stockholm under torsdagen.

Lång utredningstid

Utredningen kommer emellertid inte vara klar efter sommaren och enligt åklagare Ihrman kommer det sannolikt att bli nödvändigt med ett antal förlängningar till.

– Vi får se närmare under hösten hur saker och ting utvecklar sig. I höst vet vi kanske lite mer. Planen är att det rullar på och det kommer krävas en betydligt längre utredningstid innan vi är nöjda, säger han till TT.

Publisert:

LÄS VIDARE