Här föds skitvädret – som förstör sommaren

avEmma Lindström

NYHETER

Börjar du blir förbannad på det svenska ”sommarvädret”? Det är du i så fall med rätta.

Julivädret har inte varit någon höjdare och samma gråa väder förväntas fortsätta regna ner över Sverige. Källan till det tråkiga vädret ligger långt utanför Sverige – men drabbar oss ändå.

– Det skickar ut dåligt väder, om man säger så, säger Ingrid Eronn, meteorolog på Foreca.

1 av 4 | Foto: PAUL WALLANDER

Grått, gråare, gråast, ungefär den färgen har vädret haft den här sommarmånaden. Som om det inte vore nog kommer vädret att fortsätta i ungefär samma färgskala.

Skitvädret som just nu blåser in över Sverige slungas ut av ett djupt lågtryck med centrum mellan Island och Storbritannien.

Trots avståndet kan lågtrycket avgöra om solen ska skina eller inte över Sverige.

”Små lågtryck”

Mindre lågtryck skapas i det stora lågtrycket och sveper in över landet. Det gör att det blir osäkert väder hela helgen.

– Det ligger ett djupt lågtryck mellan Storbritannien och Island. Det skickar ut små dellågtryck över Sverige, med moln och regn, säger Ingrid Eronn, meteorolog på Foreca.

Aftonbladet har tidigare skrivit om en stor väderfight mellan hög- och lågtryck och det här lågtrycket gick segrande ur striden.

Nu har skitvädersfabriken ett hårt grepp om Sveriges solchanser och temperaturer.

Efter regn kommer sol

Men allt är inte regn och rusk. Det ihärdiga lågtrycket till trots kan solen spricka fram mellan molnen. Temperaturen väntas ligga på 20 grader i hela Sverige, och det blir något varmare där solen skiner.

– Sammanfattningsvis blir det de närmsta tio dagarna samma väder som vi haft hittills i sommar. Det kan vara soliga dagar och regn som passerar, det är inget heldagsregn vi pratar om, säger Ingrid Eronn. 

I början på nästan vecka blir vädret lite stadigare – tack vare att det stora lågtrycket avtar. Då är det läge att försöka njuta, i slutet av samma vecka kommer det nämligen lågtryck från öst i stället.

Helgens väder

Vädret kommer att bjuda på lokala variationer under lördagen och söndagen – men med risk för regn överallt.

Under lördagen kommer ett nederbördsområde att röra sig över norra Norrland. Götaland väntas få moln och regn och södra Norrland och Svealand kan vänta sig växlande molnighet.

Regnmolnen fortsätter att driva runt över landet under söndagen. Det djupa lågtrycket gör avtryck i hela landet och vädret är svårt att förutspå mer exakt.

– Det går inte att säga. Det är ett par, tre stycken områden med mycket regn som rör sig över landet. Det kommer inte vara någon del av landet som har kanonväder hela helgen, säger Ingrid Eronn.

ARTIKELN HANDLAR OM

Väder

Foreca

Sverige