Fjällräddare ryckte ut till trött par på fjäll

Foto: Bertil Ericson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenskt par tillkallade hjälp ner från fjäll – var bara trötta.
NYHETER

Ett svenskt par tillkallade hjälp när de var på vandring i Jokkmokk. När ambulanshelikoptern kom till platsen visade det sig att de var trötta, vilket NSD, rapporterade först.

När ett svenskt par var och vandrade på fjället i Jokkmokk kallade de på hjälp. Polisen fick uppgift om att de behövde hjälp att ta sig ner, då kvinnan hade svårt att gå så både ambulanshelikopter och fjällräddare skickades till platsen.

Ambulanshelikoptern kom fram först. När de anlände till platsen och fick kontakt med paret visade det sig att kvinnan bara var trött.

– Jag vet inte hur samtalet gick, men den information vi fick var att hon inte kunde gå och då har man tagit beslut om räddningstjänst, säger polisens kommunikatör Marie Andersson till NSD. 

”30 000 kronor”

Då fjällräddningen är till för människor i fara och som rör liv och hälsa fick paret inte åka helikopter ner från fjället, i alla fall inte gratis. Paret fick välja mellan att ta sig ned från fjället själva eller betala helikopterkostnaden på 30 000. De valde det förstnämnda.

Det är inte första gången fjällräddarna har larmats ut till personer som bara är trötta.

– Det kommer samtal hit med jämna mellanrum där personer befinner sig i fjällen men det är ingen nöd. Då får man avvakta, kanske vila eller äta något, säger Marie Andersson.

ARTIKELN HANDLAR OM