Alliansen

Alliansen överens – tänker stoppa skattehöjningar

Hotar med misstroendeförklaring mot ministrar

Av: 

Emma Lindström

Jonathan Jeppsson

Olof Svensson

NYHETER

Alliansen är överens om hur de vill stoppa regeringens planerade skattehöjningar.

Om regeringen inte drar tillbaka ett antal förslag om höjd skatt, hotar Alliansen med misstroendeförklaring mot ansvarig minister.

– Det här kan stå skattebetalarna dyrt, det är inte bra för Sverige, säger finansminister Magdalena Andersson.

Alliansen har nått en överenskommelse om hur de ska stoppa regeringens planerade skattehöjningar.

Om regeringen inte drar tillbaka planerna på flygskatt, höjda marginalskatter och 3:12-reglerna hotar Alliansen med misstroendeförklaring mot ansvariga ministrar.

– Regeringen har nu bollen. Vi är tydliga men respektfulla. Regeringen har nu sommaren på sig att fundera på en budget och komma tillbaka i september med en budget som vi kan tolerera, säger Ulf Kristersson, ekonomisk-politisk talesperson för Moderaterna.

– Nu är vårt tålamod slut, säger Kristersson.

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra skriver på Twitter:

”Bra att alliansen gemensamt kräver att regeringen backar från skattehöjningar som hotar jobb och tillväxt. Sådana har Sverige inte råd med.”

Vill inte fälla finansministern

Emil Källström, ekonomisk-politisk talesperson för Centerpartiet, vill inte svara på vilka statsråd som misstroendeförklaringen skulle gälla.

– Om man skulle vara oklok nu att lägga förslagen är vi beredda att agera. Det är för tidigt att spekulera i vilka statsråd, säger Källström.

Centerpartiet kommer dock inte att medverka till att fälla finansminister Magdalena Andersson eftersom man inte vill försätta landet i regeringskris och inte är beredda att ta över med Sverigedemokraterna.

”Det finns flera verktyg att använda, stoppa i budgethanteringen och misstroende mot enskilda statsråd. För C ej aktuellt mot finansministern”, skriver Annie Lööf på Twitter.

Går på Liberalernas linje

Alliansen var från början inte ense om hur de skulle stoppa regeringens planerade skattehöjningar.

Moderaterna och Kristdemokraterna ville gå fram med gemensam budget. Centern ville rösta nej till vissa delar ur budgeten. Liberalerna ville hota med misstroendevotum. 

Nu verkar partierna alltså kommit överens om Liberalernas linje, med ett undantag. Liberalernas förslag innebar misstroendevotum mot Magdalena Andersson, men det gemensamma förslaget pekar inte ut någon enskild minister.

”Schizofrent”

Finansministerna Magdalena Andersson säger till Aftonbladet att Moderaterna vill skapa kaos i budgetprocessen.

– Det som är oroande i dag är att Moderaterna är beredda att lämna en ordnad budgetprocess, säger Andersson. Det är lätt att hitta riksdagsmajoriteter som vill göra av med pengar, svårare att hitta riksdagsmajoriteter som vill ta ansvar.

Magdalena Andersson menar att det här skickar ut budgetprocessen på ett sluttande plan på ett sätt som kan skada svensk ekonomi.

– Det här kan stå skattebetalarna dyrt, det är inte bra för Sverige.

Fredrik Olovsson (S), ordförande i finansutskottet, tycker att Alliansens utspel är konstigt.

– Jag har sett flera moderata veteraner med regeringserfarenhet säga att det här är ett närmast schizofrent sätt att hantera frågan  – om regeringen får stöd för sin politik ska man i efterhand straffa enskilda statsråd för det stödet, det är ju väldigt konstigt, säger Fredrik Olovsson till Aftonbladet.

ANNONS

Nu kan du köpa Muminmuggen Fiske till ett rabatterat pris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

LIVE-RAPPORTERING om Alliansens besked:

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Alliansen

LÄS VIDARE

Förslag om flygskatt – så mycket dyrare kan din flygbiljett bli

ÄMNEN I ARTIKELN

Alliansen

Skattepolitik

Regeringen

Magdalena Andersson

Emil Källström

Ulf Kristersson

Centerpartiet