Här kan IS sista strid stå

Terrorsekten IS håller på att förlora sina ”huvudstäder” i Irak och Syrien.

Nu fokuseras striderna till en annan stad i Syrien – Deir Ezzor.

Ingen tror att IS kommer att hålla staden – men efterspelet kan bli mycket farligt.

IS ”kalifat” är på väg att kollapsa. I irakiska Mosul har man endast ett par kvarter kvar i gamla stan, i syriska Raqqa rycker både den USA-stödda alliansen SDF och syriska regimen fram mot stadskärnan.

Den senaste tiden har IS enligt uppgifter istället flyttat krigare till Deir Ezzor, en stad som kontrolleras av regimen men belägrats av IS vid flera tillfällen sedan 2014.

Enligt flera bedömare är det här IS sista strid kan stå.

Kartan visar situationen på slagfältet kring Deir Ezzor. De grå områdena är IS, de gula kurder och de röda syriska regimen och dess allierade.
Kartan visar situationen på slagfältet kring Deir Ezzor. De grå områdena är IS, de gula kurder och de röda syriska regimen och dess allierade.

De olika aktörerna i Syrienkriget börjar positionera sig inför slaget. SDF, den USA-stödda milisen av främst kurder och sunniaraber, kontrollerar områden norr om Deir Ezzor, medan den syriska regimen anfaller från väster.

Få tror att IS kommer att kunna överleva offensiverna och istället börjar man koncentrera sig på efterspelet.

Den syriska regimen har krossat största delen av motståndet på marken – utom IS. Nu vill man försäkra sig om att inte SDF, och därmed USA, får ett alltför stort inflytande i Syrien när IS är besegrat.

I dagarna blev den redan mycket komplicerade situationen ännu mer komplex, när Iran skickade missiler mot IS-positioner nära Deir Ezzor.

Den officiella förklaringen var hämnd för IS terrorattacker i Tehran i början av juni, men samtidigt vill Iran, som redan stödjer ett antal miliser allierade med Assad, ta en större roll i Syrienkriget. Framförallt eftersom ärkefienden Saudiarabien stödjer andra oppositionsgrupper.

Eskaleringen i Syrien har tagit en farlig utveckling på senare tid. De som försöker utrota IS har även börjat slåss med varandra. Vid flera tillfällen har det skett direkta konfrontationer mellan USA-stödda rebeller i SDF och trupper som är allierade med Iran och Ryssland.

Tidigare i veckan svarade USA på en sådan attack med att skjuta ner ett syriskt stridsflyg, vilket väckte kraftiga reaktioner från Ryssland.

Om striderna fortsätter dras USA och Ryssland, som båda har egna soldater på plats i Syrien, allt närmare en direkt militär konflikt.

Krig genom ombud

Kriget i Syrien började som ett inbördeskrig men har utvecklats till ett stormakternas krig genom ombud.

Både mellan USA och Ryssland, men också mellan den sunnitiska diktaturen i Saudiarabien och den shiamuslimska regimen i Iran. Samt Turkiets konflikt med kurderna.

Deir Ezzor kan bli slutet för IS i Syrien, men istället öppna för nya, farliga, konflikter.

– Det här är en större vägkorsning i kriget. USA kommer inte att tillåta Iran och dess allierade att få en seger på bekostnad av USA, säger Kamel Wazne på American University of Beirut.

Publisert:

LÄS VIDARE