”Kronprinsessan strålade som en sol”

avKerstin Nilsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Med fågelkvitter och sommarpsalmer förvandlade Slottskyrkan till en sommaräng när Victoria skulle firas med Te Deum.

Och visst hade småsessorna och lillprinsarna spring i benen.

– För Victoria Ingrid Alice Désirée, ”trettionio och ett helt”, tackar vi dig, sa överhovpredikant Johan Dahlman i sitt tal i kyrkan – med glimten i ögat till prinsessan Estelle.

1 av 8 | Foto: Gustav Mårtensson

I dagarna två ska kronprinsessan Victoria firas – först i Stockholm, sedan på Solliden på Öland.

Och födelsedagen började traditionsenligt med Te Deum, en tacksägelsegudstjänst, i Slottskyrkan i Stockholm.

En ovanligt somrig Slottskyrka, för dagen förvandlad till en bildlig sommarhage, med inspelat fågelkvitter, sommarblommor och solglitter, och psalmer som anspelade på Victorias hjärtefrågor; natur och miljö.

Därinne var det till och med varmare än ute – kväljande hett.

Kronprinsessan Victoria tog verkligen sommaren med sig in i kyrkan på sin födelsedag.

Strålade som en sol

Hon gjorde entré i en klänning av stjärndesignern Pär Engsheden, en gudomlig skapelse översållad med rosa blommor och fjärilar – och med prins Oscar på armen – och strålade själv som en sol.

– Det är värme och kärlek som gäller en sådan här dag, sa kungen efteråt i sitt tal på Logården på Slottet.

Prinsessan Estelle, 5, som nu verkligen börjar ha koll på hur allt funkar, vinkade glatt både till oss och de andra gästerna, i sin enkla benvita klänning, och såg hur världsvan ut som helst.

Men lillebror Oscar, 1, ville inte gå själv – när mamma Victoria satte ned honom i altargången klamrade han sig fast och visade tydligt att han hellre ville bli buren.

Glada barnröster i bänkraderna

Alla småkusiner var på plats, både prinsessan Leonore, 3, i pappa Chris famn och lillebror Nicholas, 2, i mamma Madeleines armar, och lille Alexander, 1, som inte stod med på gästlistan, men kom ändå.

Att alla småttingar var med märktes, när glada barnröster tjattrade i bänkraderna längst fram under gudstjänsten, precis som vanligt numera.

Prins Alexander ålade som en orm i mamma Sofias famn och hängde ett tag oroväckande långt ut i altargången.

Att Alexander snart också ska få ett lillasyskon kan ingen tvivla på längre, om nu någon gjort det. Prinsessan Sofia gjorde stolt entré i en rosa- och svartmönstrad klänning, som smet åt kring den nu ganska stora bebismagen.

Löfven fanns på plats

Såväl statsminister Stefan Löfven – dock utan hustru Ulla – som riksdagens talman Urban Ahlin fanns på plats, men framför allt familj, vänner och personal vid hovet.

För första gången i år deltog även Victorias faster, prinsessan Christina, som under året som gått har genomgått såväl cellgiftsbehandling och stamcellstransplantation för sin blodcancer.

Hon hade förstås sällskap av sina systrar, de andra Hagasessorna, prinsessorna Margaretha, Désirée och Birgitta, som också var med och firade Victoria ute på Haga i går, kvällen före födelsedagen.

En kväll som uppenbarligen betydde mycket även för kungen, som såg ovanligt avslappnad och mindre bister ut än vanligt.

– Vi hade en härlig gemenskap och alla gamla minnen som kom fram från mina systrar, när de berättade för dig hur de hade upplevt Haga. Det var något som värmde mig. Jag var ju bara fyra år när vi åkte därifrån, sa kungen till Victoria i sitt tal.

Höll somrigt tal

Biskop Johan Dahlman, överhovpredikant, höll också tal till födelsedagsbarnet i Slottskyrkan, ett tal inspirerat av prinsessan Estelle – och sommaren.

– Låt oss börja med att skutta ut i sommarhagen, sa Johan Dahlman.

– ”Femåketthalvt”. "Fråga Hagas finfina femåring just nu om hur gammal hon är. Och jag är säker på att hon svarar ”femåketthalvt”. Det är en väldig skillnad på att vara fem – och fem och ett halvt, ju.

– Jag är jag – och ett halvt år mer än du ser. Och mycket mer.

Och sett med Estelles ögon fyller mamma inte 40 år – utan 39 och ett helt.

– Fira allt det kronprinsessan är. Fira allt vem kronprinsessan är. Det vi ser, och mycket mer. Fira dottern, systern, makan, mamman, förebilden, festföremålet – och allt annat hon är, sa biskop Johan Dahlman.

”Tack för all din kärlek”

Pastor Michael Bjerkhagen läste också en bön för kronprinsessan Victoria:

– Tack för allt som hon betyder för vårt land. Tack för all din kärlek och nåd som burit henne under dessa 40 år. Ge henne kraft och tålamod i hennes ansvarsfulla uppdrag för Sverige. Men ge henne också den vila och tid för återhämtning som vi alla behöver.

Om kronprinsessan strålade når hon gick in i kyrkan – strålade hon än mer när hon gick ut.

Trettionio och ett helt år gammal.

Det vill inte säga lite, det.

Men vi ser fram emot fler.

Grattis, Victoria, till de här åren.

Publicerad: