Boende skrämdes – av nya slukhålet

1 av 2 | Foto: Facebook
Här är det nya slukhålet.
NYHETER

På tisdagskvällen öppnades ett stort slukhål i Malmberget. Boende i närheten blev skärrade – men enligt gruvbolaget var allting planerat.

– Jag blev jätterädd själv, jag undrade om jag skulle behöva lämna Malmberget, säger Aimo Liukku, boende i området.

På tisdagskvällen började en nyhet sprida sig i Malmberget i Gällivare kommun. Ett stort slukhål – vars omfång uppskattas till cirka 30 gånger 30 meter – hade öppnats upp på gruvbolaget LKAB:s område.

Hålet uppstod i närheten av både en väg och flera bostäder. Oron spreds snabbt bland befolkningen i Malmberget.

– Folk var jätterädda, det såg man på Facebook. Det är så nära vägen, säger Aimo Liukku, som bor i Malmberget.

Konsekvens av brytningsform

Aimo driver en lokalradiostation. Han bestämde sig för att försöka reda ut vad det var som hade hänt – och ringde en av LKAB:s chefer i sändning. Han berättade att slukhålet var väntat och att allt hade gått enligt gruvbolagets plan.

– De sa att de var nöjda med hur det gått och att allt var väntat. Men om man vet det i förväg, varför meddelar man inte allmänheten?

Maritha Mossberg är kommunikatör hos LKAB. Hon bekräftar att slukhålet uppstått och säger att det är en konsekvens av brytningsformen. En brytningsprocess gör att marken sjunker ihop.

Det kan bara ske inom det område där LKAB bryter malm, säger hon.

– Och vad folk än tror bryter vi inte malm utanför vårt instängslade område. Det här är ett område som är innanför vårt stängsel.

”Får vara självkritiska”

Men Mossberg håller med om att gruvbolaget kunde ha informerat i förväg, för att undvika att skapa oro bland Malmbergets invånare.

– Där får vi vara självkritiska. Det borde vi ha gjort, i och med att det är en förväntad händelse, säger Maritha Mossberg.

Mossberg berättar att en utökning av industriområdet sedan länge är planerad till siste juli, men att boende i närheten redan ska vara informerade om det. Det är bland annat en del vägar som kommer att stängas då.

Aimo Liukku känner sig lugnad av beskeden han fått av LKAB:s chefer.

– Först blev jag jätterädd själv och undrade om jag skulle behöva lämna Malmberget. Nu känner jag mig lugn, det gör jag. Jag litar på LKAB när de säger att det är under kontroll, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM

Slukhål

LKAB

Gällivare