650 migranter har räddats ur Medelhavet

NYHETER

Svenska kustbevakningen har räddat 650 migranter på Medelhavet under den pågående operation Triton.

– Det har varit flera insatser under fler timmar. Totalt är det nu 650 personer ombord som är på väg in till Italiens kust i detta nu, säger Karin Markhede, kommunikatör på Kustbevakningen.

1 av 2 | Foto: Valdemar Lindekrantz / KUSTBEVAKNINGEN
Barn tas ombord på fartyget KBV 002.

Via sjöräddningscentralen i Rom kom larmet om två båtar i sjönöd klockan 8 på morgonen, skriver Kustbevakningen på sin hemsida.

På väg till båtarna upptäcktes en annan gummibåt av en besättningsman.

– Hade vi inte sett dem hade de kunnat driva runt länge utan varken mat, vatten eller bränsle. Många saknade flytväst och båten var av dålig kvalitet, säger befälhavare Peo Allard i ett pressmeddelande.

127 personer räddades från gummibåten och Kustbevakningens fartyg kunde fortsätta mot det ursprungliga larmet.

Totalt fem insatser

Väl framme upptäcktes ytterligare en gummibåt som låg och drev, räddningsarbetet påbörjades från totalt tre båtar.

– Vi gjorde en prioritering efter skicket på båtarna och personerna i dem. Den första räddningen skedde från en gummibåt i dåligt skick och där det fanns många småbarn ombord, säger Peo Allard.

På väg tillbaka tog man sedan ombord ytterligare 126 migranter från två andra båtar. Totalt är det nu 650 migranter ombord när nu fartyget går emot Italiens kust.

– Att ha 650 människor ombord på fartyget innebär en mycket stor arbetsbörda för besättningen. De arbetar dygnet runt i skift för att ordna med allt från toalettbesök och mat till sjukvård och ordningshållning säger Allard.

När Kustbevakningens fartyg når Italien kommer migranterna ombord att överlämnas till italienska myndigheter och frivilligorganisationer.

Insats för att rädda liv och övervaka gränsen

Insatsen ingår i operation Triton som går ut på att hjälpa Italien med att rädda liv och övervaka EU:s yttre gräns. På Kustbevakningens fartyg KBV 002 finns förutom Kustbevakningens personal även polis och sjukvårdare från MSB, Myndigheten för samhällssydd och beredskap.

Operationen för kustbevakningen startade 1 juni.

– Vi var nere 2015 också med ett fartyg. Vi kommer att ha fartyg där nere till slutet av augusti, berättar Karin Markhede på kustbevakningen och berättar att de 2015, som mest under en insats, räddade 665 personer.

Den 10 juni i år räddades 358 personer på Medelhavet under samma operation.

Den främsta flyktvägen till Europa går numera i första hand sjövägen mellan Libyen och Italien. Under 2016 omkom cirka 4 500 personer på vägen över Medelhavet. Vilket är en höjning sedan 2015 då 3 175 befaras omkommit på havet, enligt kustbevakningens uppgifter.

ARTIKELN HANDLAR OM

Medelhavet

Triton

Italien

Båtar